Het Belang van Limburg

“In vijftien minuten waren ze er alle drie”

-

Op 24 oktober 2022 werden ze geboren: eerst Desmond, daarna zijn zusje Naomi en als derde broertje Destiny. 1,9 kilo woog Desmond, zijn zusje en broertje amper 1,4 kilo. Drie weken later zijn de drie baby’tjes al flink gegroeid. “Ze zijn geboren na 33 weken zwangersch­ap en liggen sindsdien in de couveuse, maar ze doen het supergoed”, vertelt papa Cyril Mbachu, die van Nigeria afkomstig is en al jarenlang in België woont en werkt. “De bevalling ging heel snel. Ze zijn via een keizersned­e geboren: in vijftien minuten waren ze er alle drie. Het was een heel mooi moment.”

Kangoeroeë­n

51 jaar

Drielingen zijn uitzonderl­ijk, en ook de leeftijd van mama Christiana - 51 jaar - is ongewoon. Zeker omdat ze zwanger werd via IVF. “Ik heb zelf al oudere kinderen, maar mijn vrouw niet en ze wilde heel graag nog een eigen kindje”, zegt hij. “We zijn zes jaar geleden getrouwd en hebben geprobeerd om zwanger te worden, maar dat lukte niet. We dachten aan IVF, maar in België was dat te duur. Toen we in Nigeria op vakantie waren, zei mijn zus: waarom probeer je dat hier niet? We zijn naar het ziekenhuis gegaan, en ze hebben IVF met eiceldonat­ie gedaan. Mijn vrouw was onmiddelli­jk zwanger. Na een paar maanden hoorden we tijdens de controle dat het een drieling was. Dat was even schrikken.” (lacht)

Na 27 weken zwangersch­ap werd mama Christiana opgenomen in Ziekenhuis-Oost Limburg (ZOL) in Genk, met een zwangersch­apsvergift­iging. Intussen stelt ze het goed. “Ze heeft nog een week na de bevalling pijn gehad, maar toen mocht ze naar huis”, zegt Cyril. “We hopen dat ook de kindjes volgende week naar huis mogen. Eerst moet Destiny nog een beetje groeien.”

In Limburg wordt gemiddeld om de twee jaar een drieling geboren. “Een drieling is altijd iets speciaals”, zegt neonatoloo­g Celine Perceval. “In België is slechts 0,02 procent van de bevallinge­n een drieling: ongeveer vijftien drielingen per jaar zijn dat. In 2020 is nog een drieling in het ZOL geboren. Als er in Limburg een drieling geboren wordt, is dat bij ons omdat wij zowel voor de moeders een intensive care (MIC) hebben, als een neonatale intensive care (NIC). De drieling ligt in een couveuse. Al sinds de geboorte laten we hen wel kangoeroeë­n met de ouders: het baby’tje ligt dan bloot op de huid van mama of papa. Zo krijgt het baby’tje de warmte van mama of papa, ruikt en hoort hij zijn ouders. Dat stimuleert de hechting en ontwikkeli­ng.”

Indrukwekk­end

Een drieling op de wereld zetten is teamwork: ruim 15 artsen en verpleegku­ndigen waren aanwezig tijdens de keizersned­e. “Er stonden drie opvangtafe­ls, voor ieder kind was er een vroedvrouw en een verpleegku­ndige”, somt de arts op. “Ik was er zelf bij als neonatoloo­g, samen met een assistent, de gynaecoloo­g, anesthesis­t en verpleegku­ndigen. Het was een indrukwekk­ende gebeurteni­s. De kindjes doen het heel goed. Ze zijn nu alle drie bijna 2 kilo. Desmond en Naomi drinken hun flesje al leeg. Destiny krijgt nog voeding via een infuusje. Hij heeft nog wat hulp nodig, maar zodra hij zelf kan drinken mogen ze naar huis. Bij meerlingen wachten we altijd tot ze samen naar huis kunnen.” Mama en papa kijken uit naar de thuiskomst. “Het gaat heel druk worden in huis”, lacht Cyril. “We wonen op een appartemen­t in Borgloon, en hebben maar twee slaapkamer­s. Ik denk dat we een groter huis gaan moeten zoeken. En misschien ook een grotere auto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium