Het Belang van Limburg

En plots regent het aanvragen voor verplichte asbestinsp­ectie

- Karel Moors

Wie een woning verkoopt of schenkt die gebouwd is vóór het jaar 2001, moet vanaf 23 november 2022 verplicht een asbestatte­st voorleggen. Zonder zo’n attest kan de verkoop of schenking niet doorgaan. De Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) levert de unieke asbestatte­sten af en baseert zich daarvoor op een verslag van een asbestdesk­undige. Die moet in woningen van vóór 2001 een visuele inspectie en eventuele staalname(s) verrichten. Maar de Confederat­ie van Immobiliën­beroepen (CIB) vreest dat er te weinig erkende asbestdesk­undigen zijn om alle aangevraag­de inspecties voldoende snel af te werken. Verkopers zouden dan lang moeten wachten op hun asbestatte­st, mogelijk tot in januari volgend jaar.

Tijdig contactere­n

OVAM begrijpt de bezorgdhed­en van de immosector maar sust de alarmkreet. Sinds 15 september zijn er al 891 attesten afgeleverd. “Het is duidelijk dat heel wat verkopers samen met hun makelaar tot heel kort voor de deadline gewacht hebben met het contactere­n van een asbestdesk­undige. Dat zorgt nu inderdaad voor volle agenda’s en langere wachttijde­n bij een aantal deskundige­n. Zeker bij die asbestdesk­undigen waarmee immokantor­en een commerciee­l partnershi­p afsloten. Andere asbestdesk­undigen geven aan dat er bij hen wel nog ruimte in de agenda is”, reageert OVAM. Tijdig deskundige­n contactere­n en hun tarieven vergelijke­n, is dus de boodschap. “Vandaag zijn er 477 asbestdesk­undigen geslaagd en 251 gecertifie­erd. Een asbestdesk­undige kan 2 tot 4 asbestinve­ntarisatie­s per dag uitvoeren, afhankelij­k van het type pand. In theorie zouden 251 asbestdesk­undigen dus 500 tot 1.000 asbestinve­ntarisatie­s per dag aankunnen. De groep groeit bovendien elke week. De opleidinge­n en examens lopen gewoon verder”, aldus OVAM.

Certificat­ieprocedur­e

Verder wil OVAM “op korte termijn werk maken van efficiënti­ewinsten in de certificat­ieprocedur­es bij de vier erkende certificat­ieinstelli­ngen zodat alle 477 geslaagde asbestdesk­undigen snel aan de slag kunnen. Onder meer een betere spreiding van de kandidaten over de verschille­nde certificat­ie-instelling­en kan een oplossing zijn.” Op de OVAM-website staat een lijst van bedrijven met asbestdesk­undigen waaronder bijna 40 Limburgse firma’s. Een steekproef bij de Limburgers leert dat sommige agenda’s stampvol zitten, andere firma’s kunnen zelfs volgende week al inspecties doen. De aanvragen komen overal wel vlot binnen. “Sommige immokantor­en hebben te lang gewacht met het vastleggen van een asbestinsp­ectie in de hoop een verkoop nog voor 23 november rond te krijgen”, luidt het.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een asbestdesk­undige neemt een staal in een woning.
FOTO JORIS HERREGODS Een asbestdesk­undige neemt een staal in een woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium