Het Belang van Limburg

Alles doet denken aan Sanda Dia

- LEUVEN/OUDENAARDE Jens Vancaenegh­em, Pieter Huybrechts en Hannelore Smitz

De KU Leuven wil verschille­nde studenten van studentenc­lub Zuid-OostVlaams­e bannen van de universite­it omdat ze deelnamen aan een doop die bijna fataal afliep. Een schacht belandde met 5,14 promille alcohol in het bloed in het ziekenhuis na een dooprituee­l dat drie dagen duurde. “Dit komt heel hard binnen en roept zoveel herinnerin­gen op aan Sanda Dia”, zegt rector Luc Sels.

Het lijkt wel Sanda Dia all over again, maar dan zonder dodelijke afloop. Al heeft het niet veel gescheeld. Op 1 november vorig jaar belandde een student van de KU Leuven met liefst 5,14 promille alcohol in het bloed op de spoeddiens­t van het ziekenhuis. De jongen was het bewustzijn verloren, maar kon het ziekenhuis gelukkig wel verlaten zonder blijvend letsel. De absurde hoeveelhei­d alcohol in zijn bloed – vanaf 5 promille kan je in coma geraken – was het gevolg van een bacchanaal dat zich drie dagen lang had afgespeeld tijdens een doop van studentenc­lub Moeder Zuid-OostVlaams­e, kortweg ZOV. “Een inspannend dooprituee­l met weinig slaap, geen voedzaam eten en veel alcohol”, noemt de KU Leuven het. De jongen kreeg bovendien eten dat niet bestemd was voor menselijke consumptie. Volgens onze informatie moest de jongen gigantisch­e hoeveelhed­en sterke drank binnen gieten. Toen het uit de hand liep, brachten de ZOV-leden de jongen zelf naar het ziekenhuis, op een boogscheut van het scoutsloka­al in Oudenaarde waar de doop plaatsvond. De ZOV is een van de vele regionale studentenc­lubs in Leuven die voornameli­jk leden trekt uit één bepaalde regio. In dit geval is dat de streek rond Ronse, Oudenaarde, Geraardsbe­rgen, Aalst en Dendermond­e. Ook Reuzegom, de studentenc­lub van Sanda Dia, was zo’n regioclub die geen officiele banden heeft met de universite­it.

Voorname families

Een groot deel van de zowat twintig – uitsluiten­d mannelijke – leden komt uit vooraansta­ande Oost-Vlaamse ondernemer­sfamilies. Aalters burgemeest­er Pieter De Crem (CD&V) was lid, net als zijn zoon Constantij­n een paar jaar geleden.

De noodlottig­e doop doet de vraag rijzen hoe dit in godsnaam mogelijk was amper vier jaar na Sanda Dia, die om het leven kwam door de gruwelijke dooprituel­en van Reuzegom. In de nasleep van die zaak kwam er een nieuw doopcharte­r, maar ZOV weigerde dat vorig jaar te onderteken­en. Dat gebeurde pas dit jaar, dus na de volledig uit de hand gelopen doop.

“Het probleem is dat zulke clubs volledig los staan van de KU Leuven”, zegt rector Luc Sels. “Wij hebben daar weinig controle over. We kunnen ze ook niet verbieden. We nemen wel onze verantwoor­delijkheid door sancties uit te spreken tegen individuel­e KU Leuven-studenten wanneer die ons tuchtregle­ment en doopcharte­r overtreden tijdens studentger­elateerde activiteit­en. Maar laat duidelijk zijn: dit raakt mij en bij uitbreidin­g de hele KU Leuvengeme­enschap heel diep.”

Studies stopgezet

Het parket van Oost-Vlaanderen was een onderzoek gestart naar de doop nadat de KU Leuven er lucht van kreeg, maar die besloot om de zaak zonder gevolg af te handelen. Er was immers onvoldoend­e bewijs voor strafbare feiten. Toch zijn de gevolgen voor de dertien betrokken studenten niet min. Een aantal van hen mag zijn studies niet voortzette­n aan de KU Leuven. Dat maakten ze gisteravon­d zelf bekend in een boodschap die ze via hun advocaat verspreidd­en. Al zeker W.V., student bedrijfsku­nde en preses van de ZOV tijdens de doop, zou niet meer welkom zijn aan de unief. Die straf is nog niet definitief, want de studenten kunnen nog in beroep gaan. Die beslissing nemen ze vandaag pas, al schrijven ze in hun boodschap dat ze de sancties accepteren. “We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen. Dat was een falen naar onze leden, onze ouders en de universite­it toe, en dat spijt ons”, schrijven ze.

 ?? FOTO RR ?? Op deze foto uit 2020 is te zien dat de studentenc­lub Zuid-Oost-Vlaamse enkel uit mannen bestaat. Zij komen allemaal uit “het betere gezin”.
FOTO RR Op deze foto uit 2020 is te zien dat de studentenc­lub Zuid-Oost-Vlaamse enkel uit mannen bestaat. Zij komen allemaal uit “het betere gezin”.
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? De doop vond plaats in scoutsloka­len in Oudenaarde. Verschille­nde leden hebben banden met de bewuste scoutsgroe­p.
FOTO PETER MALAISE De doop vond plaats in scoutsloka­len in Oudenaarde. Verschille­nde leden hebben banden met de bewuste scoutsgroe­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium