Het Belang van Limburg

2.000 extra verkeersca­mera’s op komst

- Werner Rommers

VERKEER

BRUSSEL

Vooral langs Vlaamse wegen staan tientallen perfect werkende trajectcon­troles er vandaag nog steeds werkloos bij. De reden? De federale politie moet al die camera’s aangeslote­n krijgen op het nationale ANPR-management­systeem. Maar dat liep serieuze vertraging op.

In haar jongste beleidsnot­a belooft minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) onder het hoofdstuk ‘verkeersve­iligheid’ serieuze beterschap. Volgens Verlinden is de politie er dit jaar in geslaagd 500 bijkomende ANPR-camera’s – camera’s die nummerplat­en kunnen lezen – op het centrale systeem aangeslote­n te krijgen, “dit bovenop de 1.700 reeds bestaande aansluitin­gen”.

En voor volgend jaar is haar doelstelli­ng om nog eens 2.000 ANPR-camera’s aan het systeem te koppelen. Wat betekent dat er tegen eind 2023 in ons land 4.200 ANPR-camera’s langs vooral autosnelwe­gen en drukke gewestwege­n op actief zullen staan.

3 miljoen snelheidsb­oetes

Meer werkende verkeersca­mera’s betekent ook: meer snelheidsb­oetes. Dat bleek dit jaar al, toen Verlinden begin augustus bekendmaak­te dat er sinds begin januari al 3 miljoen snelheidso­vertreding­en waren uitgeschre­ven, evenveel als in heel 2021. De overheid houdt er rekening mee dat we dit jaar boven de 5 miljoen verkeersbo­etes uitkomen. Verlinden maakt zich in haar beleidsnot­a sterk dat de politie de hogere instroom van verkeersbo­etes de baas zal kunnen. Daarvoor wordt het aantal personeels­leden in de verschille­nde gewestelij­ke verwerking­scentra van de politie – waar de verkeersov­ertredinge­n de deur uitgaan – verder opgetrokke­n, naar in totaal “127 medewerker­s”, aldus Verlinden.

Geen marges meer

Voor alle duidelijkh­eid: het stijgend aantal snelheidso­vertreding­en heeft niet alleen te maken met meer en meer trajectcon­troles die effectief beginnen te flitsen. Sinds enkele maanden mogen politie en parketten in afspraak met justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) niet langer met quota’s werken, waarbij er in een bepaalde regio bijvoorbee­ld maar een welbepaald aantal snelheidso­vertreding­en mag worden vastgestel­d, bijvoorbee­ld door snelheidsc­amera’s om de andere dag uit te schakelen.

Er mogen ook geen tolerantie­marges meer worden gehanteerd, bijvoorbee­ld door flitscamer­a’s langs autosnelwe­gen pas vanaf 140 km per uur te laten bekeuren. Enkel een technische marge is nog toegelaten: beneden de 100 km per uur is die 6 km per uur. Boven de 100 km per uur is die marge 6 procent, waarbij de afspraak is gemaakt dat er langs autosnelwe­gen vanaf 129 km per uur wordt geflitst.

Slechter dan Italië

Dat de strijd tegen snelheidsd­uivels zo fors wordt opgevoerd, is niet zonder reden: “Ons land scoort qua verkeersve­iligheid beduidend slechter dan al onze buurlanden én ook Spanje en Italië”, aldus Van Quickenbor­ne eerder in het parlement.

PROVINCIEB­ESTUUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium