Het Belang van Limburg

Premier De Croo door het stof na fout in begroting

- Farid El Mabrouk en Hannes Cattebeke

KAMER BRUSSEL Premier De Croo (Open Vld) moest donderdag door het stof in de Kamer, na de fout van 1,5 miljard die in de federale begroting sloop. Zijn partijgeno­te en bevoegd staatssecr­etaris Eva De Bleeker zat als boosdoener duidelijk op het strafbankj­e. Zij mocht tijdens het vragenuurt­je niet tussenkome­n.

Staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker was fysiek wel aanwezig op de regeringsb­anken in de Kamer, maar mocht tijdens het spervuur aan vragen van de oppositie niet tussenkome­n. Premier De Croo voerde het woord en De Bleeker moest het ondergaan.

Voorwerp van debat was de begroting van de federale regering voor het jaar 2023. De regering had een pessimisti­schere begroting bezorgd aan de Kamer dan aan de Europese Commissie. Het begrotings­tekort bedroeg 35 miljard euro in de cijfers die de staatssecr­etaris bezorgde aan de Kamer. In het rapport voor de Europese Commissie bedroeg dat tekort slechts 33,5 miljard euro. Ging het nu om een tekort van 5,8 of 6,1 procent?

De Bleeker had blijkbaar tegen de afspraken binnen de regering in, de kosten van de btw-verlaging op energie voor heel het jaar - zo’n 1,5 miljard euro - in de begroting voor de Kamer ingeschrev­en. Dat zette in de Wetstraat 16 veel kwaad bloed. Aangezien het geen structurel­e maatregel is en die bovendien gekoppeld is aan een hervorming van de accijnzen die nog moet worden afgeklopt, hoefde dit helemaal niet, is de redenering.

Europa

De Croo dwong zijn pupil dinsdag terug te krabbelen, maar de schade was geleden. België staat bij Europa met het schaamrood op de wangen. Met een tekort van 6,1 procent van het bbp - toch volgens de cijfers van De Bleeker - is ons land de allerslech­tste leerling in de

Europese begrotings­klas. Voor de oppositie een uitgelezen kans om de regering op de pijnbank te leggen. Sander Loones, het N-VAKamerlid dat de foute cijfers ontdekte, kopte de niet te missen kans ook binnen. “U heeft de geloofwaar­digheid van de politiek gigantisch ondergrave­n”, wierp hij de eerste minister voor de voeten. De premier kon niet anders dan toegeven dat er een fout is gemaakt: “Dat is te vermijden, daar ben ik mij er absoluut van bewust. Ik zal er in de toekomst voor zorgen dat het niet meer gebeurt.”

Wrevel

De Croo wekte echter ook wrevel op bij zijn coalitiepa­rtners. Dat hij deed uitschijne­n dat de btw-verlaging nog altijd niet definitief is afgeklopt, want gekoppeld aan een hervorming van de accijnzen, zette bij de socialiste­n de stekels op. Die 6 procent blijft 6 procent, klinkt het. Bovendien wordt binnen de coalitie ook getwijfeld aan de stelling van De Croo dat de kost van die btw-verlaging volledig zal worden gecompense­erd door hogere accijnzen. Afspraak is immers dat de accijnzen pas omhoog kunnen wanneer de energiepri­jzen weer op het gemiddelde niveau van 2021 zitten. Dat is zeker nog niet voor meteen. En als het toch zover is, zal de hervorming maar stapsgewij­s worden ingevoerd.

Blutsen in het blazoen van De Croo dus. Voor De Bleeker is de schade nog groter. Haar politieke toekomst hangt aan een draadje. Donderdaga­vond volgde ze in de bevoegde Kamercommi­ssie meticuleus het scenario dat De Croo had geschreven. Ootmoedig gaf ze toe dat de premier gelijk had en dat ze een fout had gemaakt. Of Open Vld nu gaat proberen om snel door de zure appel te bijten of toch nog gaat ingrijpen, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? Eva De Bleeker.
FOTO BELGA Eva De Bleeker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium