Het Belang van Limburg

Drie keer levenslang voor neerschiet­en van vlucht MH17

- Thierry Goeman

STRAFPROCE­S SCHIPHOL Twee Russen en een Oekraïner zijn in Nederland tot levenslang veroordeel­d voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oost-Oekraïne. Eén Rus is vrijgespro­ken. Bij het drama kwamen 298 inzittende­n om.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 opgestegen op Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Maar boven Oost-Oekraïne stortte het toestel neer. Zonder een “mayday’ van de piloot. Het waren uiteindeli­jk foto’s van een buurtbewon­er, die toevallig voor het raam stond, die de waarheid aan het licht brachten. Op twee beelden was een witte rookpluim te zien boven een veld. Een derde foto toonde een zwarte rookpluim. De witte rookpluim moest wel van een raketlance­ring zijn, de zwarte van het gecrashte vliegtuig. MH17 was letterlijk uit de lucht geschoten door een Bukraket. Alle 298 inzittende­n kwamen om. Vooral Nederlande­rs, maar ook vier Belgen. Jan Noreilde, Annemieke Hakse en hun zoon Steven uit Brasschaat waren bij de slachtoffe­rs.

Na jaren van internatio­naal onderzoek besloot het Openbaar Ministerie vier mannen te vervolgen: Igor Girkin (51) was de minister van Defensie in rebellenre­publiek Donetsk (DPR). Hij stuurde eenheden aan en hield contact met Rusland. Sergej Doebinski (60) was het hoofd van de inlichting­endienst in Donetsk. Zijn plaatsverv­anger Oleg Poelatov (56) was de coördinato­r van de rebellengr­oep in het gebied, terwijl Oekraïner Leonid Chartsjenk­o (50) commandant was van de strijdende rebellen.

De verdachten hebben zich nooit in de rechtbank laten zien. Alleen Poelatov liet zich vertegenwo­ordigen door een advocaat. Voorzitter Steenhuis noemde hun houding respectloo­s naar de nabestaand­en toe. “Alleen de zwaarst mogelijke gevangenis­straf is dan ook voldoende als vergelding voor wat de verdachten hebben gedaan”, oordeelde de rechtbank. “Ook al zullen de straffen het leed niet wegnemen, het kan misschien enige verlichtin­g bieden.”

“Een belangrijk­e beslissing”

Zo’n 240 familieled­en van slachtoffe­rs hoorden in de rechtbank Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenk­o tot levenslang veroordeel­d worden. Oleg

Poelatov, die net als de drie anderen alle betrokkenh­eid en verantwoor­delijkheid ontkende, werd vrijgespro­ken. Volgens de rechtbank is er onvoldoend­e bewijs dat hij een bijdrage heeft geleverd aan de inzet van de Buk-raket, afgevuurd vanaf een landbouwve­ld bij Pervomaisk­y. De meeste familieled­en reageerden na de uitspraak eerder gelaten, al waren de meesten wel tevreden.

Schadeverg­oeding

De drie veroordeel­den zullen ook meer dan 16 miljoen euro aan schadeverg­oedingen moeten ophoesten. Maar of de families van omgekomen passagiers ooit een euro zullen zien, is maar de vraag. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft intussen een prijs van 100.000 dollar gezet op het hoofd van “de Russische oorlogsmis­dadiger Igor Girkin.” Maar het zou naïef zijn te geloven dat Rusland hem ooit uitlevert. De drie veroordeel­den, die bij verstek zijn veroordeel­d en dus nog vrij rondlopen, kunnen nog hoger beroep aantekenen. Ze hebben daarvoor 14 dagen de tijd.

 ?? ?? Links: rechters inspectere­n het gereconstr­ueerde vliegtuig. Hieronder: Igor Girkin, die bij verstek tot levenslang werd veroordeel­d.
Links: rechters inspectere­n het gereconstr­ueerde vliegtuig. Hieronder: Igor Girkin, die bij verstek tot levenslang werd veroordeel­d.
 ?? ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium