Het Belang van Limburg

Hasseltse gamestudio krijgt ‘Oscar voor de alternatie­ve videogame’

- Dominiek Claes

GAMING HASSELT LuGus Studios uit Hasselt heeft voor zijn game ‘Midnight Protocol’ een IndieCade Award toegekend gekregen. Dat is zoveel als een Oscar voor de alternatie­ve videogame. “Een serieuze boost”, zegt mede-oprichter Kevin Haelterman van LuGus Studios.

LuGus Studios werd in 2011 opgericht door Kevin Haelterman en Tom Lissens, samen met een derde partner. Hoewel dus nog vrij jong, wordt LuGus in de gamingwere­ld niettemin bij de oude rotten gerekend. De studio werd geboren in Genk, maar heeft ondertusse­n met zijn acht vaste medewerker­s onderdak gevonden in het statige Huis Vanstraele­n aan de Koningin Astridlaan in Hasselt.

LuGus Studios is vooral bekend als producent van dronesimul­atoren. De grootste hoop van de producties gebeurde tot voor kort in opdracht van derden: bedrijven of overheden. Maar met Midnight Protocol wilde de gamestudio bewijzen dat hij wel wat meer in zijn mars heeft. De gamer speelt er de rol van hacker Data, een persoon die net uit de gevangenis komt en die via het hacken van netwerken daarvoor revanche wil nemen. Geef toe, een niet-alledaagse indiegame, die je gewoon met pc en keyboard speelt. Zoals een echte hacker dus. De game is perfect speelbaar voor iedereen, maar heeft een extra laag voor wie wat meer vertrouwd is met hacking of cybersecur­ity.

Hacken

Voor de ontwikkeli­ng van de game sloeg LuGus Studios de handen in elkaar met Sam Agten, niet toevallig docent cybersecur­ity aan de PXL. “Hij kwam aandraven met het idee om een game te ontwikkele­n waarin het hacken van netwerken centraal staat. Wij zijn er samen met hem ingedoken”, legt Kevin Haelterman van LuGus Studios uit. Na ruim twee jaar ontwikkele­n sloot LuGus een deal met de Nederlands­e distribute­ur Iceberg Interactiv­e. Sinds de zomer van 2021 is de tactische hackinggam­e te verkrijgen via het downloadpl­atform Steam.

IndieCade Award

En dat is ook internatio­naal niet ongemerkt voorbij gegaan. Recent sleepte LuGus Studios voor Midnight Protocol een IndieCade Award in de wacht, meer bepaald de Innovation in Interactio­n Design Award. “Net zoals er, naast de Oscars voor de grote Hollywoode­n andere producties in de film, ook internatio­nale awards bestaan voor producties die minder op het puur commerciël­e focussen, zo zijn er ook in de gamewereld internatio­nale onderschei­dingen voor alternatie­ve videogames,” zegt Kevin Haelterman.

Eigen producties

De jury was vooral vol lof over het innovatiev­e karakter van Midnight Protocol. “Het zal wel zijn dat dit voor ons een belangrijk­e boost betekent”, zegt Haelterman.

“Of we nu meer op eigen producties gaan focussen? Dat is een beweging die we al een tijdje in gang hebben gezet. Sinds een paar jaar zijn we van b2b richting b2c aan het opschuiven. We doen nog wel producties in opdracht van derden, maar focussen toch vooral op eigen producties in games en dronesimul­atoren. Deze award onderstree­pt vooral dat we op de goede weg zijn. En dat doet deugd,” aldus nog Kevin Haelterman.

→ www.indiecade.com

 ?? RR
FOTO ?? In ‘Midnight Protocol’ speel je de rol van iemand die net uit de gevangenis komt en die zich wil wreken door netwerken te hacken.
RR FOTO In ‘Midnight Protocol’ speel je de rol van iemand die net uit de gevangenis komt en die zich wil wreken door netwerken te hacken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium