Het Belang van Limburg

E-sportteam van PXL naar finale ‘Valorant’ in Brazilië… zonder eigen studenten

- Roel Damiaans

E-SPORTS HASSELT Het E-sportteam van hogeschool PXL heeft woensdag de Belgische finale gewonnen van de Red Bull Campus Clutch. Het winnende team moet volgende maand de nationale kleuren verdedigen op de wereldfina­le ‘Valorant’ met meer dan 50 landen in het Braziliaan­se São Paulo.

Met de Red Bull Campus Clutch gaat het merk achter de bekende energiedra­nk op zoek naar het beste studentent­eam in een wereldwijd­e competitie rond de gratis shootergam­e Valorant. In meer dan vijftig landen namen studenten van zo’n 300 hogeschole­n en universite­iten afgelopen weken deel aan lokale kwalificat­iewedstrij­den. Die leidden in elk land tot een nationale finale met vier teams. In België waren dat PXL Esports uit Hasselt, UCLouvain uit Louvain-la-Neuve/Bergen,

VUB Gaming uit Brussel en UCLL Gaming uit Leuven/Hasselt.

De finale vond woensdag plaats op een groot podium in de refter van de PXL in Hasselt. Het thuisteam kroonde zich tot winnaar. “Ik was zo goed als zeker dat we na onze winst in de vorige editie ook dit jaar de Belgische finale zouden winnen”, zegt Alexander Dumon, manager e-sports PXL. “Het niveau lag pakken hoger dan vorig jaar, maar zowel individuee­l als team stonden we erg sterk.”

Geen eigen studenten

Opvallend is wel dat er geen studenten van PXL in het team zitten dat volgende maand naar São Paulo vliegt. “Dat klopt. In de kwalificat­iewedstrij­den was er wel een PXL-student bij. Hij staat klaar als eerste vervanger als er iets met de andere teamleden zou gebeuren. Als coach krijg ik hier opmerkinge­n over, maar mijn doel is zo veel mogelijk te winnen onder de vlag van PXL. Het wedstrijdr­eglement was duidelijk: alle studenten die in België studeren mochten deelnemen. Nergens stond dat die spelers ook aan de desbetreff­ende studeren.”

“Ik heb een team samengeste­ld met mensen die in de top 500 van de wereld staan en die ervaringen hebben met tornooien en internatio­nale wedstrijde­n. Als de spelregels

school

moeten het toelaten en ik ben voetbaltra­iner, dan kies ik liever Cristiano Ronaldo dan een speler uit de Jupiler Pro League”, zegt Dumon. “PXL is een van de weinige scholen die hard inzet op e-sports. Dat onze hogeschool België zal vertegenwo­ordigen op een wereldtoer­nooi is zeker goede reclame.” De wereldfina­le van de Red Bull Campus Clutch World vindt plaats tussen 13 en 16 december in het Braziliaan­se São Paulo.

 ?? FOTO RED BULL CONTENT POOL ?? Het E-sportteam van PXL trekt in december naar Brazilië voor de wereldfina­le van de studentenc­ompetitie rond shootergam­e ‘Valorant’.
FOTO RED BULL CONTENT POOL Het E-sportteam van PXL trekt in december naar Brazilië voor de wereldfina­le van de studentenc­ompetitie rond shootergam­e ‘Valorant’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium