Het Belang van Limburg

“Ecuador kan de stuntploeg worden”

-

Zou Roberto Martinez al eens naar Hazard zijn gaan kijken op Valdebebas, het trainingsc­omplex van Real Madrid? Je vroeg het je begin september af, als je Gustavo Alfaro op de omheining zag leunen van het C-veld achter de Cegeka Arena. De Argentijns­e bondscoach van Ecuador wilde zich persoonlij­k komen vergewisse­n van de fysieke en mentale toestand van zijn rechtsacht­er Angelo Preciado (24), die bij KRC Genk amper van de bank geraakte. Tot zijn grote opluchting zag hij de speelse krullenbol spurten en dollen als vanouds.

“De bondscoach stak me toen een hart onder de riem”, zegt Preciado. “Hij vertrouwt in mijn kwaliteite­n, ik mocht vooral niet nerveus worden. Gelukkig heb ik nadien de nodige speelminut­en gekregen. Weliswaar als rechtsbuit­en en linksachte­r, maar dat maakt me weinig uit. Ik speel al heel mijn leven op verschille­nde posities. Het is jammer dat die domme rode kaart in Leuven me weer aan de kant zette, maar ik voel me fris en klaar voor dit WK.”

Je rechtstree­kse concurrent Byron Castillo is er niet bij. Jullie werden ei zo na van het toernooi geweerd, omdat hij geen Ecuadoraan maar Colombiaan is. Om verdere klachten tijdens het WK te voorkomen, moet hij thuis blijven.

Preciado: “Dat is heel jammer voor hem. Ik was het niet eens met die klacht en de hetze die erop volgde. Ik ken Byron al van kleins af aan. Hij heeft altijd voor Ecuador gevoetbald, hij is eentje van ons.”

In 24 interlands slaagde je er nog niet in om voor een doelpunt of een assist te zorgen.

“(Droomt weg) Dit WK is het ideale platform om daar veranderin­g in te brengen, al ligt dat niet voor de hand. Ecuador is KRC Genk niet. Wij zijn meestal de underdog en pakken het daarom een stuk behoudende­r aan. Waardoor ik mijn momenten om mee op te rukken goed moet uitkiezen. Maar onderschat ons niet. Wij hebben misschien niet het grootste palmares of de bekendste namen, maar als ploeg zijn we moeilijk te bespelen. Elk WK heeft zijn stuntploeg en ik geloof er rotsvast in dat wij dat kunnen zijn in Qatar.”

Daarvoor zal je al iets moeten pakken in de openingsma­tch tegen het thuisland.

“Qatar wordt een taaie klant. Ze hebben zich heel lang minutieus kunnen voorbereid­en op dit toernooi. Hun kracht ligt in het collectief, ze spelen al heel lang samen. Maar dit is voor ons een unieke kans om Ecuador nog eens op de voetbalkaa­rt te zetten. Zondag zal de hele wereld kijken. (Glundert) Zo’n openingswe­dstrijd van een WK spelen, daar droom je van als kind.”

Vijf dagen later volgt de tweede groepsweds­trijd.

“Tegen Nederland, dan zullen jullie zeker aan jullie tv zitten. Wel, ik kijk er ook naar uit. Niet alleen omdat ze tal van grote namen hebben. (Lacht) Na bijna twee jaar KRC Genk voel ik me ook een beetje Belg, ik zal een extra stapje zetten om Nederland te verslaan. Ik keek de voorbije maanden uit nieuwsgier­igheid trouwens wel eens naar de Nederlands­e competitie op tv.

Hoe gaat je familie het toernooi beleven?

“Mijn vrouw en zoontje zijn mee naar Qatar, de rest zit voor de buis in Ecuador. Het zal daar dan negen uur ’s ochtends zijn, maar ik verzeker je dat 17 miljoen Ecuadorane­n bijzonder luidruchti­g achter hun ploeg zullen staan.”

SENEGAL

 ?? ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Angelo Preciado beseft dat dit een unieke kans is om Ecuador nog eens op de voetbalkaa­rt te zetten.
FOTO DICK DEMEY Angelo Preciado beseft dat dit een unieke kans is om Ecuador nog eens op de voetbalkaa­rt te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium