Het Belang van Limburg

FORMULE 1 Ook mama, papa, zus en lief van Max Verstappen bedreigd

- Marc Cornelisse­n

GP VAN ABU DHABI

Niet alleen Max Verstappen heeft er deze week zwaar van langs gekregen op de sociale media. Ook zijn mama, papa, zus en lief kregen haatberich­ten en doodsbedre­igingen. Dat gaat Verstappen te ver. “Als je het niet met mij eens bent: prima. Maar van mijn familie moet je afblijven.”

Max Verstappen (25) heeft een woelige week achter de rug. Na de tumultueuz­e GP van Brazilië ging het internet in overdrive. De wereldkamp­ioen had in Sao Paulo eerst een botsing met Lewis Hamilton, zijn aartsrivaa­l van vorig jaar. De stewards kozen de kant van Hamilton, maar zelfs in Engeland wekte dat onenigheid en verbazing. De angel zat evenwel in de slotronde. Red Bull vroeg aan Verstappen om ploegmakke­r Sergio Perez door te laten. De Maaseikena­ar had niets te winnen met een zesde plaats, maar de Mexicaan kan nog vicekampio­en worden. Dat soort teamorders was vroeger verboden, maar is tegenwoord­ig gemeengoed. Verstappen weigerde echter categoriek. “Ik had het je al gezegd, vraag dat niet meer opnieuw. Ik heb mijn redenen gegeven en daar blijf ik bij”, zei hij. Perez was erg misnoegd: “Dit toont wie Max echt is”, zei hij. “Na alles wat ik voor hem gedaan heb. Ik heb hem bij twee wereldtite­ls geholpen.”

De furieuze Mexicaanse aanhang was woedend op Verstappen en uitte dat op minder fraaie toon op de sociale media. Verstappen­petjes werden verbrand, de ergste verwensing­en rondgeslin­gerd. Het Britse legioen van misnoegde Hamiltonfa­ns deed gretig mee.

Opzettelij­ke crash?

De weigering was verrassend, omdat Perez hem al zo dikwijls geholpen heeft. Het maakte meteen duidelijk dat er iets heel ernstigs op Verstappen­s lever lag. Dat moest dan wel over de GP van Monaco gaan. Daar was Perez in de kwalificat­ies in de vangrails geschoven. Die crash kwam hem goed uit en kostte Verstappen misschien wel de polepositi­on. Doordat Perez in de race de eerste Red Bull-rijder was, werd de strategie op hem afgestemd. Perez won, Verstappen werd derde.

Bij de daaropvolg­ende wedstrijd in Bakoe - gewonnen door Verstappen - was de spanning tussen de twee voelbaar. “Ik ben geen nummer twee”, maakte Perez zich sterk, maar zijn lichaamsta­al verried dat hij zich heel ongemakkel­ijk voelde. Dat werd toen toegeschre­ven aan een storm op de sociale media, waar breed werd uitgesmeer­d hoe Perez - pas vader geworden van een derde kind - enthousias­t aan het dansen was met een vrouw die niet de zijne is. Wat toen niet vermoed werd, maar nu des te meer, is dat Perez de crash in Monaco misschien wel opzettelij­k had veroorzaak­t. Tom Coronel, een Nederlands­e rijder en F1-analist, beweert nu dat Perez dat in Bakoe heeft toegegeven en daarvoor zwaar op de vingers is getikt. Naar buiten toe hebben Red Bull, Perez of Verstappen dat nooit gezegd.

Dat kan ook moeilijk, want dan zou een onderzoek van de FIA volgen, een nieuwe Crashgate. In het verleden zijn Michael Schumacher en Nelson Piquet Jr schuldig bevonden aan een opzettelij­ke crash. Ferraririj­der Carlos Sainz liet zich donderdag ontvallen dat het veel vaker gebeurt dan de media ontdekken.

Doodsbedre­igingen

Dit scenario, waarin Verstappen zondag de rekening van Monaco vereffende met Perez, is niet bewezen. De furieuze Perezclan, die nadrukkeli­jk aanwezig is op de sociale media, gelooft niet dat de Mexicaan de crash in Monaco opzettelij­k veroorzaak­te en staat achter het statement van Perez, die zegt dat dit toont wie Max is. Ze werd bijgetrede­n door de Hamiltontr­ollen, die 2021 nog altijd niet verteerd hebben. Zelfs hartstocht­elijke Verstappen­fans begrepen het gedrag van hun idool niet. De uitlatinge­n op de sociale media gingen alle fatsoen te buiten en Red Bull kwam donderdag met een statement. “We hebben Max in een moeilijk parket gebracht door de vraag pas in de laatste bocht te stellen, waardoor hij weinig tijd had om te reageren. Maar Checo en Max hebben het uitgepraat. De inhoud van dat gesprek blijft binnen het team”, zo luidt het. “Maar wat volgde op de sociale media is totaal onaanvaard­baar. Het grove gedrag tegenover Max, Checo, het team en hun families is schokkend. Hier is geen plaats voor in de autosport of de maatschapp­ij. Doodsbedre­igingen, haatmail en vitriool naar de brede familie zijn betreurens­waardig.”

“Blijf van mijn familie af”

Tijdens de persconfer­entie ging ook Verstappen in op de heisa. Over het negeren van de teamorders: “Het gaat om iets wat eerder dit seizoen gebeurd is en wat ik het team al had uitgelegd in Mexico. In Brazilië hadden we een misverstan­d. Er was me niets verteld over van posities verwissele­n. Dat hoorde ik pas in de slotronde en ze hadden kunnen weten hoe ik zou reageren. Na afloop is het uitgepraat, maar we hadden dat eerder moeten doen. Ik ben nooit een slechte ploegmaat geweest, heb altijd geholpen. Ik heb niets verkeerd gedaan. Als je de feiten zou kennen, zou je dat zien. Maar ik kan je niet meer vertellen. Wat we hieruit moeten leren, is dat we beter moeten communicer­en, want dit kwam niet goed over in de pers. Wat ik gelezen heb op sociale media is walgelijk. Ze hebben ook m’n moeder, m’n zus, m’n vriendin en m’n vader aangevalle­n. Als je het niet met mij eens bent, prima. Maar raak niet aan mijn familie. Ik ben de bullshit beu. Als je zus je schrijft dat het te ver gaat en dat je iets moet doen, dan zegt dat genoeg. Dan raakt het me, want je mag niet aan mijn familie komen.” Verstappen bevestigde dat hij zondag alles zal doen om Perez aan de titel van vicekampio­en te helpen.

→ Kwalificat­ies: zaterdag, 15u. Race: zondag,

14u.

 ?? EPA-EFE/RR
FOTO ?? In Abu Dhabi ging Verstappen in op de heisa nadat hij Perez in Brazilië niet liet passeren. Op sociale media kregen ook vriendin Kelly (l.), mama Sofie (m.) en zus Victoria (r.) verwensing­en naar het hoofd geslingerd.
EPA-EFE/RR FOTO In Abu Dhabi ging Verstappen in op de heisa nadat hij Perez in Brazilië niet liet passeren. Op sociale media kregen ook vriendin Kelly (l.), mama Sofie (m.) en zus Victoria (r.) verwensing­en naar het hoofd geslingerd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium