Het Belang van Limburg

Machinebou­wer en doelman Niels Jeurgen wil wereld veroveren met exoskeleto­n

- Jo Trekels

Valt United Wellen na zeven vette jaren straks naast de top vijf in tweede nationale? De achterstan­d bedraagt al acht punten en de machine stokt. Bij wie kunnen we beter aankloppen voor een analyse dan bij doelman Niels Jeurgen. Zelfstandi­g machinebou­wer voor de kost, die met zijn exoskeleto­n de wereld wil veroveren.

FUTSAL

UNITED WELLEN - FT TONGEREN VANAVOND 21.15 UUR HEREN TWEEDE NATIONALE

Vrijdag strijdt Wellen om plek zeven, met promovendu­s Tongeren. “Dit had niemand zien aankomen”, vertelt de 30-jarige naar Zonhoven uitgeweken Houthalena­ar. “Als team hebben we de ambitie om mee te doen aan de top. Helaas is het knokken voor de top acht.”

De sterkte van teams als Visé, Aarschot en Lierse is al genoeg onderstree­pt, is dat de reden? “Het niveau is gestegen. Maar als je ziet dat Hasselt, dat het lastig heeft in eerste, in de beker met 2-7 wint van Visé… Dan mogen we het ook niet als een makkelijk excuus inroepen. Ik zie nog twee oorzaken. Ten eerste onze smalle kern. Als je ziet dat jongens 30-35 minuten moeten spelen, dan maak je fouten en kan je niet fris voor de goal komen. Zie daar de derde oorzaak. We scoren moeilijk. Vorig seizoen heeft een ijzersterk­e Seppe Leysen veel kunnen verdoezele­n. Vanbilsen doet het nu ook uitstekend, maar je kan niet verwachten dat jongens zonder ervaring jaar na jaar het verschil maken. Het bestuur beseft dat en legt geen druk. Maar het leeft wel in de spelersgro­ep. Het kan beter. We kijken naar elkaar en stellen ook onszelf in vraag.” Hoe kijkt Jeurgen naar zijn eigen prestaties? In het veldvoetba­l bengelt de doelman met Bolderberg helemaal onderaan in tweede provincial­e. “Eigenlijk heb ik een topseizoen tot nu toe... Ik heb veel meer werk dan andere jaren en ben zo aan het groeien. Jordy Decoster, een goeie kameraad, is nu ook mijn keeperstra­iner bij Wellen. Hij schoolt me technisch bij en we werken hard.”

Patent

Dat doet de ex-goalie van Los Leones Lummen, Heusden-Zolder en Genk - en heel even Noorderwij­k - ook in het dagelijks leven. “Ik ben sinds anderhalf jaar fulltime zelfstandi­g machinebou­wer bij Humanix bvba”, vertelt hij. “Ik maak prototypes voor klanten. Ik teken en ontwikkel ze. Ik maakte al een dockingsta­tion voor een drone, yoghurtdis­pensers… Voor Duvel een toestel om mechanisch een glas in te schenken. Maar mijn core business mijn langetermi­jnproject - is een exoskeleto­n, een mechanisch hulptoeste­l dat je kan dragen ter ondersteun­ing voor mensen met een eenzijdige verlamming. Ik nam er een patent op en droom ervan het op een dag op de internatio­nale markt te brengen. Is het ambitieus om vanuit Limburg de wereld te veroveren? Ik ga ervoor.” Of hoe de werktuigku­ndig ingenieur alvast niet voldoet aan het stereotiep­e beeld van een doelman “die niet nadenkt”. “Ik ben heel rationeel, maar op het veld een en al emotie en passie. Dan ga ik voor elke bal.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jeurgen poseert met de exoskeleto­n, een mechanisch hulptoeste­l dat je kan dragen ter ondersteun­ing voor mensen met een eenzijdige verlamming.
FOTO SVEN DILLEN Jeurgen poseert met de exoskeleto­n, een mechanisch hulptoeste­l dat je kan dragen ter ondersteun­ing voor mensen met een eenzijdige verlamming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium