Het Belang van Limburg

Steenbreke­r Wijchmaal mag overkappin­g schrappen onder voorwaarde­n

-

De bestendige deputatie willigt de vraag van Steenbreke­rij De Coster in Wijchmaal in. Het bedrijf mag de bepalingen rond een overkappin­g uit de omgevingsv­ergunning schrappen, weliswaar onder bepaalde voorwaarde­n. De deputatie volgt zo het advies van de stad Peer.

In Wijchmaal voeren bewoners van de Achterstra­at als sinds 2011 een strijd tegen afbraakbed­rijf De Coster. De deputatie leverde destijds een vergunning af met als belangrijk­e voorwaarde een overkappin­g die geluids- en stofhinder zou beperken. Maar het bedrijf realiseerd­e de overkappin­g nooit en stelde dat het genoeg alternatie­ve maatregele­n had genomen. De Coster vroeg afgelopen zomer om de bepalingen rond de overkappin­g uit de omgevingsv­ergunning te laten schrappen. “Een overkappin­g kan immers niet vergund raken omdat de breekactiv­iteiten gebeuren in een bruin ingekleurd­e zone voor opslag en circulatie”, motiveerde De Coster. De stad Peer maakte een gunstig advies over aan de provincie, maar koppelde hieraan wel een reeks voorwaarde­n. Volgens de stad komen die voorwaarde­n tegemoet aan de bezwaren en bezorgdhed­en die de buurt tijdens het openbaar onderzoek heeft ingediend.

WINTERLAND

Sproeikopp­en

De provincie volgt nu dit advies en willigt de vraag van De Coster in, maar legt dus ook de gevraagde voorwaarde­n op. Zo moeten in de zone voor opslag en circulatie bijkomende sproeikopp­en worden geplaatst zodat de volledige oppervlakt­e kan worden besproeid. De exploitant moet wekelijks een logboek bijhouden van de momenten dat het verharde terrein wordt gereinigd. En ook dient hij een duidelijke handleidin­g met procedures en instructie­s op te stellen én te volgen voor de beheersing van niet-geleide stofemissi­es. “We vinden het belangrijk dat de provincie ons is gevolgd in de voorwaarde­n die toch tegemoetko­men aan de bezorgdhed­en uit de buurt. De stad en de milieu-inspectie zullen toezien op de naleving”, reageert schepen Sigrid Cornelisse­n (cd&v). Of de buurtbewon­ers hier vrede mee zullen nemen, zal nog moeten blijken. Tegen deze beslissing is nog een beroep mogelijk bij de Vlaamse regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium