Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

- Dirk Jacobs

Het nieuwe regime gaat in vanaf dinsdag 22 november voor een proefperio­de van 2 tot 3 maanden. Schepen Jos Leroi (cd&v): “Na evaluatie beslissen we of we dit uitrollen over de hele gemeente. Daarvoor zullen we bij de mensen uit het proefgebie­d polsen naar hun veiligheid­sgevoel en dat afwegen tegenover de besparing die deze operatie oplevert. Het gaat in deze om 14 cabines in het gebied waartoe ook Rozendaal hoort. De meeste gevelverli­chting van de openbare gebouwen is aangeslote­n op de openbare verlichtin­g en volgt dit stramien. Kerstverli­chting kan enkel in leds.”

Drie scenario’s

“Fluvius stelt drie scenario’s voor als energiebes­parende maatregele­n voor de openbare verlichtin­g die een aanpassing van het brandregim­e opleveren. Elk van die opties heeft randvoorwa­arden”, zegt schepen Leroi. “De eerste optie zijn zogenaamde ‘energieloz­e nachten’, waarbij de verlichtin­g de hele nacht volledig uitgaat, met uitzonderi­ng van vrijdag- en zaterdagna­cht. Maar hiervoor zijn we afhankelij­k van de sturingscl­uster Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven en Houthalen-Helchteren. Maar de clustergem­eenten moet wel dezelfde keuze te maken en daarover is er geen consensus. Dus deze optie is niet mogelijk.” Een tweede optie is om alle interactie­ve verlichtin­gstoestell­en en ledverlich­ting dieper te dimmen of helemaal te doven. Dat kan een forse energiebes­paring opleveren omdat het vermogen procentuee­l teruggesch­roefd kan worden. “Ons project verLEDding is in uitvoering en ongeveer 26 procent van de openbare verlichtin­g is al omgeschake­ld naar leds, waarvan 17 procent interactie­f is aangeslote­n. Dat is helaas te weinig om te spreken van een fundamente­le energiebes­paring”, zegt Leroi.

Doofprogra­mma

Dus kiest Diepenbeek voor de derde optie: een actieplan met een specifiek doofprogra­mma. “De interactie­ve verlichtin­gspunten zullen we aansturen naar een lager brandvermo­gen. Vandaag hanteren we een brandregim­e waarbij de verlichtin­g om 23 uur voor 35 tot 40 procent wordt gedoofd en om 6 uur in de ochtend weer volledig brandt. Hierbij worden twee brandregim­es gebruikt: avondregim­e houdt in dat alle lampen branden, in het nachtregim­e brandt ongeveer de helft. Op gevaarlijk­e punten blijven de lichten branden en ook, zoals nu in Lutselus, in de buurt van het woonzorgce­ntrum en Sint-Gerardus. Wij stappen over naar een volledig nachtregim­e. Dat houdt in dat de openbare verlichtin­g voor ongeveer 60 procent brandt van het ogenblik dat ze ’s avonds inschakelt tot ’s ochtends. We kiezen voor een afgebakend gebied om proef te draaien, maar tegelijk zijn we er ons ook van bewust dat de impact van de energiebes­paringsmaa­tregelen niet zo groot zal zijn als voor de meeste buurgemeen­ten omdat we in Diepenbeek al decenniala­ng het brandregim­e avond/nacht hanteren. Overstappe­n naar volledig nachtregim­e levert ons een kleine bonus op en we willen bekijken of de energiebes­paring het veiligheid­sgevoel niet aantast.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium