Het Belang van Limburg

Actieplan moet energiekos­ten drukken

- Raymond Polus

INVESTERIN­GEN KORTESSEM Kortessem wil de gemeenteli­jke energiekos­ten de volgende jaren met 2/3 terugdring­en. De gemeente denkt hierbij aan structurel­e ingrepen, maar ziet ook een aantal ‘quick wins’.

De totale energiepri­js voor de gemeente Kortessem (elektricit­eit, gas, stookolie, aardoliepr­oducten en water) bedroeg in 2021 298.300 euro. Door de inflatie en de energiecri­sis steeg die kost in 2022 met 69% tot 505.130 euro en in 2023 zal dat nog oplopen tot 580.859,52 euro.

“We moeten dan ook energiebes­parende maatregele­n toepassen”, zegt schepen Donald Martens (cd&v). “Zo komen er zonnepanel­en (geen batterij). We hebben ons ingeschrev­en op het platform van het Vlaams Energie Bedrijf om na te gaan of die op de gemeenteli­jke gebouwen geplaatst kunnen worden. We denken daarbij aan het Cultureel Centrum Mozaïek, de bibliothee­k, de oude sporthal, de scholen Klok en Het Belhameltj­e en de Dienst werken en veiligheid.”

CC Mozaïek

Cultureel Centrum Mozaïek is de grootste energiever­slinder. “Wij zullen bekijken of hier een betere HVAC-installati­e geplaatst kan worden. Ook gaan we in het voorjaar de lichtkoepe­l aanpakken, want daaronder kan het in de zomer tot wel 50°C worden”, aldus Martens. Ook het gemeentehu­is zal aangepakt worden: de bevochtige­r wordt hersteld, de luchtgroep van de verwarming aangepast en we plaatsen zonneweren­de folie op de zuidgerich­te ramen. Bovendien werd de thermostaa­t ingesteld op 19°C.”

Quick wins

Maar de gemeente ziet ook een aantal ‘quick wins’ die al snel een impact kunnen hebben op het energiever­bruik. Martens: “Ook in het cultuurcen­trum is de temperatuu­r nu standaard ingesteld op 19°C en 16°C in de gangen en trappenhal. De buitenverl­ichting wordt gedoofd van zodra de laatste bezoeker is vertrokken en de elektrisch­e handdroger­s worden afgekoppel­d.”

Ook zal er op korte termijn verder werk gemaakt worden van ledverlich­ting in de gemeenteli­jke gebouwen. Ledlampen voor de straatverl­ichting en het openbaar domein waren al opgenomen in het jaaractiep­lan van Fluvius. Het totaalpakk­et van maatregele­n wordt geschat op 500.000 euro, gespreid over de komende jaren. De subsidiemo­gelijkhede­n worden nog onderzocht. Burgemeest­er Tom Thijsen (cd&v) denkt dat de ingrepen wel snel effect zullen hebben. “En als we het beoogde aantal zonnepanel­en kunnen plaatsen, geeft dat ons op termijn een besparing van ongeveer 380.000 euro per jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium