Het Belang van Limburg

Varkensboe­r Wauters krijgt alweer geen vergunning

-

LANDBOUW

Na de vernietigi­ng van zijn vorige vergunning in 2020, heeft varkenshou­der en mestverwer­ker Wauters begin dit jaar opnieuw een omgevingsv­ergunning aangevraag­d bij de provincie. Het bedrijf kampt al 13 jaar met problemen om vergund te raken. De basisvergu­nning dateert van 2005, maar niet alles wat sindsdien is bijgebouwd, raakte vergund.

Groene stroom

Dit keer werd onder meer een vergunning gevraagd voor een nieuwe aardappell­oods en nieuwe vergister, maar ook om bepaalde constructi­es zoals een varkenssta­l, loods of opslagplaa­tsen te regularise­ren. Daarnaast is een vergunning gevraagd voor een vergisting­sinstallat­ie van 17.000 ton per jaar en het houden van 2.133 varkens en 1.375 biggen. De warmte van de vergisting wordt op de site gebruikt en de geproducee­rde groene elektricit­eit wordt deels op het elektricit­eitsnet gezet. Tijdens het openbaar onderzoek hebben zeven mensen een bezwaar ingediend. Het advies van de gemeente Kortessem was ongunstig omdat de aanvraag volgens de gemeente strijdig is met het geldend ruimtelijk uitvoering­splan en de stedenbouw­kundige handelinge­n niet verenigbaa­r zijn met de goede plaatselij­ke ordening en zijn onmiddelli­jke omgeving. Ook Ruimtelijk­e Ordening gaf een ongunstig advies maar andere adviezen, onder meer van de Vlaamse Milieumaat­schappij, OVAM en Agentschap Natuur en Bos waren wel gunstig, zij het onder voorwaarde­n.

Afbreken

De deputatie weigerde de vergunning na een verdeeld advies van de provincial­e omgevingsv­ergunnings­commissie. De provincie volgt de zienswijze van de gemeente omdat volgens haar een niet-grondgebon­den ‘landbouwbe­drijf ’ werd gecreëerd met een industriee­l karakter dat conflictee­rt met de ruimtelijk­e draagkrach­t van het gebied. “Er staat gewoon te veel en er is te veel bijgebouwd op deze bedrijfssi­te”, reageert gedeputeer­de van Omgeving Inge Moors (cd&v). “Dit is geen voorbeeld van goede ruimtelijk­e ordening. Het bedrijf kan beter eerst een aantal constructi­es afbreken en dan een aanvraag indienen voor nieuwe activiteit­en.” Wauters Energy kan tegen de weigering van de deputatie nog in beroep gaan bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium