Het Belang van Limburg

Genk telt in één jaar 38 vereniging­en minder

-

SAMENLEVIN­G

Het nieuws dat wijngilde De Brommel het voor bekeken houdt, sloeg heel wat mensen met verstommin­g. Twee jaar geleden nog, vlak voor corona uitbrak, vierde de vereniging in een barstensvo­lle zaal haar veertigjar­ig bestaan. Nochtans kwam het einde niet helemaal onverwacht. “Corona heeft ons zware klappen gegeven”, zegt Marc Roets, voorzitter van De Brommel. “Voor het virus uitbrak, hadden we meer dan 100 leden. Dat aantal is nu al gedaald tot 25. Geen enkel lid is jonger dan 60 jaar. En het ziet er niet naar uit dat er nieuw bloed in aantocht is. En dat is bijzonder jammer. Veel van onze mensen durven niet meer naar bijeenkoms­ten komen uit angst om besmet te geraken. Dat is heel begrijpeli­jk, maar niet goed voor de vereniging. En dan komt daar ook nog eens de energiecri­sis bij. Als we bijeenkwam­en in ons clublokaal in ’t Kliniekske in Winterslag, moest ik al om 3 uur in de namiddag de verwarming gaan aanzetten. Het zijn allemaal elementen die meespeelde­n in onze beslissing om de stekker eruit te trekken. Neen, er is geen financieel probleem. We hebben zelfs een behoorlijk bedrag over. Dat gaan we schenken aan een goed doel.”

Hulp

Schepen van Samenleven Anniek Nagels (cd&v) weet dat corona gevolgen heeft voor heel wat vereniging­en en wijst erop dat het niet louter een Genks fenomeen is. “De vergrijzin­g van het ledenbesta­nd speelt vereniging­en al jaren parten”, zegt Nagels. “En heel wat oudere mensen zijn door de coronapand­emie minder geneigd om met meerdere mensen samen te komen. Jonge mensen zijn dan weer met andere zaken bezig. Die zijn niet snel geneigd om een vereniging te versterken. Wat we wel merken is dat veel jonge mensen kandidaat-vrijwillig­er zijn voor evenemente­n, precies omdat die kortdurend zijn. We proberen als stad het vereniging­sleven niet alleen te stimuleren, maar we willen hen ook helpen. De vele regels waarmee vereniging­en geconfront­eerd worden, werken demotivere­nd. Daarom hebben we een tool ontwikkeld waarmee we administra­tieve taken verlichten. Nog hebben we de dokter-vzw waar vereniging­en hulp kunnen krijgen voor hun administra­tie, we organisere­n vormingen en stimuleren jongeren om in het vereniging­sleven te stappen.”

In 2021 hebben zich 38 vereniging­en ontbonden in Genk. “29 daarvan hebben zelf aangegeven te stoppen en 9 hebben geen erkenning meer aangevraag­d”, gaat Nagels verder. “We merken dat er dit jaar weer een lichte stijging is van het aantal vereniging­en. Het is dus nog niet heel dramatisch. We hopen in ieder geval dat de energiecri­sis niet nog meer schade aanricht in het vereniging­sleven.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Begin 2020 vierde wijngilde De Brommel haar veertigjar­ig bestaan in een barstensvo­lle zaal, nu doet ze bij gebrek aan leden de boeken dicht.
FOTO CHRIS NELIS Begin 2020 vierde wijngilde De Brommel haar veertigjar­ig bestaan in een barstensvo­lle zaal, nu doet ze bij gebrek aan leden de boeken dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium