Het Belang van Limburg

Sporza Wintercirc­us maakt zich op voor controvers­ieel WK

- Eline VandeGehuc­hte

WK VOETBAL GENT Twee dagen voor de start van de wereldbeke­r voetbal in Qatar legt de VRT de laatste hand aan het ‘Sporza Wintercirc­us’ in Gent. Het is de uitvalsbas­is voor alles wat met het WK te maken heeft. Karl Vannieuwke­rke en Maarten Vangramber­en beseffen dat het voetbalfee­st deze keer niet zorgeloos zal zijn.

Een iconische locatie is het, dat Gentse Wintercirc­us. Een plek met ziel. Ooit paradeerde­n olifanten door het oude circus, nadien stonden er oldtimers te pronken. In de toekomst moet het voor miljoenen gerenoveer­de gebouw een trekpleist­er worden voor Gentenaars, maar eerst is er nog het WK voetbal. Een spektakel dat geen gelijke kent. Alleen is dat dit jaar met een wrang gevoel. Dat weet ook de VRT, die in het circus een fenomenaal decor vond, maar niet kan ontsnappen aan de controvers­e rond Qatar. “Geen enkel ander evenement zorgt voor meer gedeelde passie dan de wereldbeke­r voetbal”, zegt Karl Vannieuwer­ke tijdens de voorstelli­ng van de tv- en radiostudi­o’s in het Sporza Wintercirc­us. “Maar er is ook aandacht voor de schaduwkan­t en de bekommerni­ssen.” VRT maakt zich sterk dat er binnen de uitgebreid­e programmat­ie rond de wereldbeke­r ruimte zal zijn voor debat over de wantoestan­den. Denk aan de omgekomen arbeiders bij het bouwen van stadions in de woestijn of homofobe uitspraken van de WK-ambassadeu­r in Qatar. Zo zal Fien

Germijns, die dagelijks gasten uitnodigt in haar ochtendsho­w om pronostiek­en te bespreken, ook kritische stemmen aan het woord laten op Studio Brussel. Rudi Vranckx, bijvoorbee­ld. Bij Radio 1 en Radio 2 klinkt eenzelfde kritisch geluid.

Ongemakkel­ijk gevoel

Dat moet, want nooit eerder was de kritiek zo massaal, zegt presentato­r Maarten Vangramber­en, die dagelijks twee matchen voor zijn rekening neemt. “Bij de Olympische Spelen in Peking en de Winterspel­en in Sotsji was daar ook aandacht voor, daar kwamen óók bussen toe met gastarbeid­ers. En voor het WK in Rio zijn favela’s platgegooi­d”, zegt hij. “Maar nooit eerder in mijn carrière heb ik de verontwaar­diging zo groot geweten als nu.”

In 2005 zag Vangramber­en met eigen ogen hoe het er met de werkomstan­digheden in Qatar aan toegaat. “Ik was daar voor de Ronde van Qatar, een wielerweds­trijd. Ik had er toen al een ongemakkel­ijk gevoel bij, en dat is nu niet anders. Ik kan alleen maar hopen dat die enorme discussie rond Qatar ook na het WK nog draagkrach­t vindt. Dat het een hefboom kan zijn om veranderin­g te brengen.”

Iedereen commentato­r

Eens de bal zondag letterlijk aan het rollen gaat, ligt de focus van het Wintercirc­us natuurlijk op waar het bij het WK om draait: Koning Voetbal. “We gaan dat sportieve verhaal natuurlijk ook zo goed mogelijk brengen”, zegt Vangramber­en. “Ik vind dat de voetballer­s de eer en glorie mogen krijgen die ze verdienen.” Wie de wedstrijde­n wil zien vanuit het Wintercirc­us, kan vooraf een ticket kopen voor 7 euro. Buiten het voetbal is er vooral aandacht voor beleving: het gebouw bezoeken en koffiedrin­ken kan vanaf ’s ochtends vroeg, er is een Sporzabar en de sportafdel­ing van de UGent voorziet een test in technieken zoals dribbelen. FIFA spelen kan in de kelder en voor de gelegenhei­d is er ook een commentato­rbox neergepoot, voor wie zelf eens een match wil becommenta­riëren.

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Karl Vannieuwke­rke in het Gentse Wintercirc­us, zijn kantoor zolang het WK duurt.
FOTO CARLO COPPEJANS Karl Vannieuwke­rke in het Gentse Wintercirc­us, zijn kantoor zolang het WK duurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium