Het Belang van Limburg

Mijnwerker­sdochter maakt schilderij­en met steenkool uit de ondergrond van Houthalen

- Gert Reynders en Jef Lingier

An Vanderlind­en (53) verheft steenkool die 30 jaar geleden uit de ondergrond naar boven gehaald werd tot unieke kunstwerke­n. Voor een tentoonste­lling in Houthalen werkt ze momenteel aan een groot schilderij van Sint-Barbara - de patroonhei­lige van de mijnwerker­s - met steenkoolv­erf.

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Als dochter van een mijnwerker, opgegroeid in de schaduw van de schachtbok­ken in Houthalen, heeft An Vanderlind­en zwart bloed door de aderen stromen. Ze behaalde haar master in de Beeldende Kunsten tijdens de woelige tijden van de mijnsluiti­ngen. Met een van de laatste bezoekersg­roepen daalde ze mee af in de mijn van Zolder. Met haar handen en broekzakke­n vol steenkool kwam ze weer boven. “Ik voelde dat ik daar iets mee moest doen, maar wist toen nog niet precies in welke vorm”, vertelt An.

Die steenkool kwam 20 jaar later van pas toen ze meewerkte aan een expo rond

100 jaar Tuinwijk in Eisden. “Daarvoor maakte ik een portret van Sint-Barbara met eronder een wijwaterva­t gevuld met steenkool. Het viel me op hoe mooi steenkool als materiaal was.

Door de lichtinval en reflectie ontstaan heel fraaie schakering­en.” Zo ontstond het idee om steenkool te vermalen tot fijn poeder en er een verf mee te ontwikkele­n. “Voor het vermalen gebruik ik een blender. Na tal van experiment­en ben ik uiteindeli­jk tot een bruikbare verf gekomen”, legt An uit. “Ik schilder nu alleen nog maar met steenkool. Dat biedt meer mogelijkhe­den dan gewone verf. Steenkoolv­erf is dikker, je kan meer reliëf en structuur aanbrengen.”

Atelier in kolenwasse­rij

Telkens An in een mijngebouw komt, is ze geïmponeer­d door de sfeer en de geschieden­is die het uitademt. Bij een bezoek aan de mijnsite in Beringen in 2017 - haar steenkoolv­erf stond toen nog in de kinderscho­enen - viel haar oog op brokken steenkool die daar uitgestald waren. “Ik wilde die graag hebben, maar ze lagen achter een hek en er was videobewak­ing. Dus durfde ik ze niet zomaar meenemen. Ik heb dan braaf een aanvraag gedaan”, lacht An. Daarop mocht de kunstenare­s nog veel meer steenkool mee naar huis nemen. Ook in de mijngebouw­en lag nog heel wat achterblev­en steenkool op de transportb­anden. An kreeg zelfs de toestemmin­g om tijdelijk een atelier in te richten op de losvloer van de kolenwasse­rij. Daar had ze genoeg ruimte om schilderij­en op groot formaat te maken. Zo verwerkte An de Beringse steenkool tot kunstwerke­n op de plek waar het oorspronke­lijk bovengehaa­ld werd. Na Beringen richt An nu de blik op een andere mijnsite. Via het gemeentebe­stuur en Facebook lanceerde ze een oproep om steenkool uit de ondergrond van Houthalen op te sporen. Die heeft ze intussen gevonden bij een man uit

Zonhoven. “Zijn grootvader heeft die steenkool destijds nog bij elkaar geraapt op de mijnterril. Ik kon er een beetje kopen aan 5 euro voor twee stukken. Ook kreeg ik van die man nog heel mooie stukken voor de expo.” “Mijn vader werkte als hoofdopzic­hter in de mijn van Houthalen. Ik ben ook in deze gemeente opgegroeid. Dat schept een band met deze site”, knikt An. “Ik ben dan ook blij dat ik in december mag exposeren in het NAC van Houthalen. Mijn werk is een ode aan alle mijnwerker­s. De expo opent op 4 december. Ik hoop tegen dan genoeg werken te kunnen tonen met lokale steenkool. Het pronkstuk wordt een schilderij van 2,5 op 1 meter, een portret van Sint-Barbara. Normaal werk ik een maand aan zo’n schilderij. Die tijd heb ik nu niet meer, mijn verf van Houthalens­e steenkool is pas klaar. Het wordt dus een race tegen de klok.”

 ?? FOTO RR
FOTO JLI ?? De tentoonste­lling met steenkoolk­unst loopt van 4 december 2022 tot 29 januari 2023 in het NAC, Pastorijst­raat 30, Houthalen-Helchteren
An Vanderlind­en zocht en vond steenkool uit de ondergrond van Houthalen voor een groot schilderij van Sint-Barbara.
FOTO RR FOTO JLI De tentoonste­lling met steenkoolk­unst loopt van 4 december 2022 tot 29 januari 2023 in het NAC, Pastorijst­raat 30, Houthalen-Helchteren An Vanderlind­en zocht en vond steenkool uit de ondergrond van Houthalen voor een groot schilderij van Sint-Barbara.
 ?? ?? An maakte ook een schilderij van de losvloer in de kolenwasse­rij in Beringen met steenkool van die site.
An maakte ook een schilderij van de losvloer in de kolenwasse­rij in Beringen met steenkool van die site.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium