Het Belang van Limburg

Minister Somers wil na 2024 gedwongen gemeentefu­sies

Minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) pleit voor verplichte gemeentefu­sies. Tegelijk wil hij de gemeenten voor 4 miljard euro extra bevoegdhed­en geven.

- Timmie van Diepen

De volgende Vlaamse regering moet volgens minister Somers gemeenten dwingen om te fuseren. “Er zijn al een aantal mooie vrijwillig­e fusies gebeurd, maar we moeten dit structuree­l aanpakken”, zegt Somers, die denkt aan nog 100 in plaats van de huidige 300 gemeenten. “Fusies zijn absoluut noodzakeli­jk. Dat geeft ons ook de kans om de provincies af te schaffen.”

Somers doet de uitspraken omdat er frustratie is over de verdeling van het gemeentefo­nds, waarmee de gemeenten worden gefinancie­rd. Somers noemt de huidige verdeling van die miljarden “achterhaal­d en moeilijk verdedigba­ar”. Volgens hem kan een hervorming van het gemeentefo­nds alleen lukken met gedwongen fusies én het overhevele­n van minstens 4 miljard euro aan bevoegdhed­en van Vlaanderen naar de gemeenten. De minister denkt onder andere aan de VDAB, maar ook aan taken op het vlak van gezondheid­szorg en veiligheid­sbeleid.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium