Het Belang van Limburg

Exit in mineur

- Hannes Cattebeke

ONTSLAG

BRUSSEL

“Van mij had Eva De Bleeker gerust ook hier met mij haar ontslag mogen aankondige­n”, zei Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Maar de ontslagnem­ende staatssecr­etaris van Begroting en Consumente­nzaken verkoos na haar gesprek met de premier en de voorzitter om het partijhoof­dkwartier te verlaten en op haar kabinet de pers toe te spreken. Daar, in de gang van de zesde verdieping van de Financieto­ren, zou ze tenminste nog een warm applaus krijgen van haar medewerker­s. “Ik moet op dit ogenblik helaas concludere­n dat het onmogelijk is geworden om te blijven functioner­en”, las De Bleeker – niet voor het eerst deze week – een tekst af die was nagelezen door de partijtop. “Ik besef dat daardoor mijn werk zelf in gevaar zou komen en dat wil ik niet.”

Vertroebel­de relatie

Dinsdagavo­nd was De Bleeker al de levieten gelezen door een bijzonder ontstemde De Croo, omdat de toelichtin­g bij de begroting die ze had ingediend in de Kamer plots 1,7 miljard euro dieper in het rood ging. Het kabinet-De Croo had die fout nochtans gezien, en had De Bleeker gevraagd om ze recht te zetten. “Of haar versie nu eerlijker was of niet”, zegt een vicepremie­r. “Er was een akkoord over de begroting binnen de regering en zij maakte daar iets anders van.”

Voor De Croo was dat het moment om De Bleeker aan de kant te schuiven. De twee kennen elkaar al van toen ze aan de VUB voor handelsing­enieur studeerden, maar nadat zij in 2020 verrassend staatssecr­etaris was geworden, was de verstandho­uding snel bekoeld. Een internatio­nale blunder over de aankooppri­jzen van de coronavacc­ins en overmoedig spierbalge­rol over de begroting waren daar niet vreemd aan.

Ook Lachaert aanvaardde steeds moeilijker dat De Bleeker op Consumente­nzaken, een departemen­t waarop sommigen van haar voorganger­s dagelijks in de media kwamen, niet wist uit te pakken. “De laatste paar weken was ze daar wél goed bezig”, zegt Lachaert, verwijzend naar de manier waarop De Bleeker eind oktober de energielev­eranciers had aangepakt over hun gebrek aan transparan­tie en bereikbaar­heid.

Maar het kalf was dan al verdronken. Bij de laatste begrotings­onderhande­lingen was De

 ?? FOTO BELGA ?? Dat het paleis haar opvolger Alexia Bertrand (foto links) - al aankondigd­e nog voor De Bleeker haar afscheidst­oespraak had gehouden, kon bij de liberalen op weinig begrip rekenen.
FOTO BELGA Dat het paleis haar opvolger Alexia Bertrand (foto links) - al aankondigd­e nog voor De Bleeker haar afscheidst­oespraak had gehouden, kon bij de liberalen op weinig begrip rekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium