Het Belang van Limburg

Lachaert snoept Alexia Bertrand van MR weg

- Arnout Gyssels

OPVOLGER

BRUSSEL

Alexia Bertrand is de nieuwe staatssecr­etaris voor Begroting en ruilt in één beweging MR in voor Open Vld. Het zat al langer scheef tussen Bertrand en MR-voorzitter Bouchez. En ook Open Vld had nog wat rekeningen openstaan.

Pas op het allerlaats­te moment kreeg MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez telefoon. Dat hij zijn rijzende ster Alexia Bertrand (43) kwijtgespe­eld is aan zijn Vlaamse collega Egbert Lachaert (Open Vld) en dat ze meteen ook de nieuwe staatssecr­etaris voor Begroting zal zijn. “Dat zal wel niet echt goed gevallen zijn”, laat een Open Vldtopper zich laconiek ontvallen. Dat Bouchez eens stevig het deksel op de neus krijgt, vinden ze best bij Open Vld. De Waalse liberaal zit niet verlegen voor een sneer meer of minder aan het adres van premier Alexander De Croo (Open Vld). Te pas en te onpas zet hij het beleid van de regering weg als niet liberaal genoeg. Dat piekt al langer. Zo erg intussen dat de teambuildi­ng tussen de twee liberale Kamerfract­ies geschrapt werd.

En ook Bertrand had nog een openstaand­e rekening met haar voorzitter. Ze had haar zinnen gezet op de post van Buitenland­se Zaken toen Sophie Wilmès haar ontslag nam. Bouchez koos echter voor een wit konijn en loodste de jourBleeke­r naliste Hadja Lahbib naar de post. Toen de kans zich deze keer aandiende, heeft ze geen seconde getwijfeld. Haar voorganger Eva De Bleeker had haar ontslagred­e nog niet eens goed uitgesprok­en of Bertrand was de eed al aan het afleggen bij de koning. Een mooie plaats op een lijst voor 2024 staat buiten kijf.

Ze stond dan ook al langer op de radar van Open Vld. In de vorige regering was ze kabinetsch­ef van MR-vicepremie­r Didier Reynders. De juriste heeft daar een uitstekend­e reputatie opgebouwd. Ze is de dochter van Luc Bertrand, voorzitter van de holding Ackermans & van Haaren, goed voor een omzet van 3,9 miljard. Geboren in Wilrijk en perfect tweetalig, ook mooi meegenomen. En van adel, Bertrand mag zich jonkvrouw noemen.

Reacties

Haar overstap sloeg alleszins in als een bom bij MR. In de Franstalig­e pers spuwen ze hun gal. “Verraad.” “Een oorlogsver­klaring.” “Open Vld wilde wraak.” Maar op de bühne doen ze niet zo moeilijk. Alexia Bertrand krijgt felicitati­es van haar voormalige partijvoor­zitter. “De benoeming van Alexia bewijst dat in eerste plaats liberalen zijn”, tweet hij. “Ze zal lidkaarten hebben van Open Vld en MR, want de twee partijen delen dezelfde idealen van vrijheid en vooruitgan­g.” Een tikje voorbarig, want Bertrand is er nog niet uit of ze haar lidmaatsch­ap van MR wel zal houden. “Mijn eerste lijnen zijn met de premier en de voorzitter van Open Vld.”

 ?? FOTO RR ?? Alexia Bertrand vrijdag, tijdens de persconfer­entie samen met haar nieuwe partijvoor­zitter Egbert Lachaert (Open Vld).
FOTO RR Alexia Bertrand vrijdag, tijdens de persconfer­entie samen met haar nieuwe partijvoor­zitter Egbert Lachaert (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium