Het Belang van Limburg

Philippe (78) geeft weer Frans, “maar geen digitale toestanden”

- Eva Flipkens en Zahra Boufker

LEERKRACHT­ENTEKORT HEUSDEN-ZOLDER

ken. Zij doet het huishouden en ik geef les. De afwas blijft wel voor mij.” (lacht)

Niveau

Uiteraard keert Philippe terug naar een ander onderwijsv­eld dan 22 jaar geleden. “Het niveau is er volgens mij enorm op achteruitg­egaan”, zegt hij. “Vroeger gaf ik in het zesde middelbaar bijvoorbee­ld begrijpend lezen en tekstanaly­se aan de hand van Les deux infinis van de filosoof Blaise Pascal, maar daar durf ik nu niet mee te beginnen. Ook op het vlak van grammatica merk ik achteruitg­ang. Woordensch­at is zoals water voor een zwemmer: zonder water kan hij niet zwemmen. En de grammatica is de lucht die hij hapt tijdens het zwemmen. Dat zijn de bouwstenen van een taal.”

Essentie

Volgens Geert Missotten, directeur van het SintFranci­scuscolleg­e, is het leerkracht­enkort in zijn school geen al te groot probleem. “Het lukt wel om dat op te vangen. Het is vooral tijdens het schooljaar zelf dat de vervanging van uitgevalle­n leerkracht­en moeilijker wordt. Onze school valt dan onder meer terug op een eigen databank. Die raakt echter snel uitgeput, zeker voor vakken als Frans, wiskunde en natuurwete­nschappen.”

Het Sint-Franciscus­college besloot het daarom over een andere boeg te gooien. “Op een gegeven moment zaten we toch met de handen in het haar. Er zijn klassen die al meer dan drie weken geen les Frans of wiskunde meer hebben gekregen, terwijl het einde van het trimester dichterbij komt. We hebben dan uit noodzaak oud-leerkracht­en gecontacte­erd om te vragen of ze niet wilden invallen.” Dat bleek een groot succes. “Ondertusse­n zijn er tien oud-leerkracht­en – tussen 66 en 78 jaar – die een voormalige collega willen vervangen. Ze doen het zonder digitale tools, maar dat is van ondergesch­ikt belang. De essentie is wat meneer Requin doet: lesgeven en leerlingen die leermoeili­jkheden kennen, stimuleren en motiveren. Dat is wat leerkracht­en vroeger deden en nu nog steeds doen.”

Toch zet Requin ook stappen in die nieuwe digitale schoolwere­ld. Daarvoor doet hij een beroep op zijn dochter die ook Frans geeft in deze school. “Mijn dochter is mijn coach. Zij geeft mij tijdens het weekend bijles. Dan leert ze mij de geheimen van Smartschoo­l en bespreken we de moderne aanpak. Maar ook mijn jonge collega’s staan mij bij met raad en daad. Tja, ik ben de oudste van de school.”

Aangepaste examens

De directeur beseft ook dat deze noodoploss­ing geen wondermidd­el is. “Voor leerlingen die door de afwezighed­en al veel lessen hebben moeten missen, proberen we digitale lespaden uit te werken, maar dat is ook maar wat het is”, zegt Missotten. “We zien natuurlijk het liefst een leerkracht voor de klas. We hebben al aangegeven, ook aan de ouders, dat we de evaluaties en ook de examens zullen aanpassen aan de situatie van elke klas.” En wat vinden de scholieren van hun 78-jarige vervanglee­rkracht? “Hij kan het heel goed uitleggen en is ook fijn in de omgang. En hij spreekt perfect Frans waardoor we veel bijleren. Onze nieuwe leerkracht heeft alleen maar voordelen”, zeggen Yuna (16) en Britt (16).

“Ik voel mij hier geacceptee­rd”, zegt Requin. “De leerlingen hebben mij warm ontvangen.”

Op de vraag of hij ook een verloning ontvangt voor zijn inspanning­en, kijkt hij naar de directeur. “Ik heb het niet gevraagd. Ik weet het niet.” De directeur stelt hem snel gerust: “Natuurlijk wordt Philippe betaald voor zijn werk.”

 ?? ?? Leerkracht Philippe Requin en directeur Geert Missotten.
Leerkracht Philippe Requin en directeur Geert Missotten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium