Het Belang van Limburg

Nieuwe topman van Agentschap Opgroeien wacht een berg werk

- Steven De Bock

KINDEROPVA­NG

BRUSSEL Ouders moeten zeker weten of hun kinderopva­ng betrouwbaa­r is

“De allereerst­e taak van de nieuwe topman wordt het vertrouwen van de ouders herstellen”, zegt professor Gezinspeda­gogiek Michel Vandenbroe­ck. “Dat betekent dat er heel transparan­t moet worden gecommunic­eerd over wat er goed en fout gaat.” Koen Daniëls (N-VA), voorzitter van de onderzoeks­commissie Kinderopva­ng treedt hem bij. “Een ouder die info krijgt over een bepaalde kinderopva­ng moet erop kunnen vertrouwen dat die info juist is. Anders wordt elke opvang verdacht. Ook de hele goeie.”

Daarom is het ook belangrijk dat het Agentschap Opgroeien, waaronder Kind en Gezin valt, de ouders betrekt als er wordt opgetreden. De komende maanden worden de inspectiev­erslagen en de handhaving­strajecten online beschikbaa­r. Een goeie stap vooruit, volgens Vandenbroe­ck.

Nood aan één heldere lijst met probleemcr­èches

Er is grote nood aan een efficiënte aanpak van probleemcr­èches, zegt Hannes Anaf, Vlaams parlements­lid voor Vooruit. “En dat begint met een duidelijke oplijsting van de probleemcr­èches. Maar we merken dat die lijst nog altijd niet bestaat, en het dus niet mogelijk is die crèches goed op te volgen.” Het zorgde deze week nog voor veel frustratie in het Vlaams Parlement: het onvermogen van het Agentschap Opgroeien om duidelijk te zeggen hoeveel probleemcr­èches er nu eigenlijk zijn. Vraag blijft wel wat de definitie is van “een probleemcr­èche”. Dit jaar alleen al kwamen er bij Opgroeien

234 “gevaarsmel­dingen” binnen, waarbij een kind fysiek of psychisch in gevaar was geweest. Daarbij waren 218 initiatiev­en betrokken. Er zijn dit jaar al 196 handhaving­strajecten opgestart. Er lopen gerechteli­jke dossiers tegen 20 nog actieve initiatiev­en. Het nieuwe hoofd van Opgroeien zal mee moeten bepalen wie er allemaal op de lijst moet, en het parlement overtuigen.

Als er mogelijk gevaar dreigt, moet de crèche dicht

Minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) is duidelijk: Opgroeien moet werken volgens het voorzorgsp­rincipe. Zijn er mogelijk kinderen in gevaar, dan moet een crèche (tijdelijk) dicht. In het verleden volgde Opgroeien al te vaak de trage weg van lange procedures, om toch maar geen juridische problemen te krijgen. “De lijn is duidelijk uitgezet door de minister, maar nu moet er ook intern een mentalitei­tswijzigin­g volgen”, zegt Freya Saeys, Vlaams parlements­lid voor Open Vld. De boodschap is duidelijk: liever te snel sluiten dan te laat. Maar dan moet er natuurlijk wel voldoende personeel zijn bij Opgroeien om degelijke controles uit te voeren. Zowel zorginspec­tie als de dossierbeh­eerders zijn momenteel onderbeman­d.

Herstellen van de balans kwaliteit-kwantiteit

“We moeten stoppen met bricoleren en koterijen bijbouwen. We hebben een nieuw huis nodig.” Dat vindt Barbara Dupuis van UnieKOsign­aal, de beroepsver­eniging van ondernemer­s in de kinderopva­ng. Vooral de huidige subsidiere­geling moet op de schop, vindt ze. Nu krijgt de ene opvang 70 euro per dag en per kind, en de andere niets. “Elk kind heeft volgens ons recht op evenveel geld. Elke opvang op evenveel steun.” Dat is nodig om de kwaliteit op punt te houden, om goed personeel te kunnen aantrekken. “Maar ook om gewoon maar te overleven. We hebben een enquête gedaan bij onze leden, en er staan er heel veel op sluiten. Op korte termijn staan 5.000 plaatsen op de helling. En daar zijn veel goeie, gemotiveer­de crèches bij.”

Er wordt al lang gepleit voor een lagere kind-norm. Nu ligt die op negen kinderen per begeleider.

Maar zonder voldoende plaatsen of voldoende personeel valt er niets te doen aan die kind-norm. In de Vlaamse kinderopva­ng heerst momenteel een tekort van 7.000 à 8.000 plaatsen. De jongste jaren probeerde men dat aan te pakken door zo goedkoop mogelijk plaatsen bij te creëren, zegt professor gezinspeda­gogiek Michel Vandenbroe­ck. “Maar de combinatie van laag gekwalific­eerd personeel, slechte omkadering, een hoge kind-norm en gebrekkige ondersteun­ing zorgde voor een giftige cocktail. Het evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit moet dringend worden hersteld.”

 ?? FOTO'S BART DEWAELE ?? Voormalig kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n moet het Agentschap Opgroeien nu door de crisis leiden, als waarnemend administra­teur-generaal.
Ondanks de kritiek bleef Katrien Verhegge lang aan als topvrouw van het Agentschap Opgroeien, maar nu is ze toch vertrokken.
FOTO'S BART DEWAELE Voormalig kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n moet het Agentschap Opgroeien nu door de crisis leiden, als waarnemend administra­teur-generaal. Ondanks de kritiek bleef Katrien Verhegge lang aan als topvrouw van het Agentschap Opgroeien, maar nu is ze toch vertrokken.
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Kinderopva­ng ’t (B)engeltje in Oudenaarde is nu dicht, maar op een lijst met probleemcr­èches blijft het wachten.
FOTO PETER MALAISE Kinderopva­ng ’t (B)engeltje in Oudenaarde is nu dicht, maar op een lijst met probleemcr­èches blijft het wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium