Het Belang van Limburg

“Ze zegden: ‘bedenk iets, liefst met polymeren’”

- Miranda Gijsen

EMERITAAT

DIEPENBEEK/HASSELT

Vrijdagmid­dag werd aan de UHasselt het emeritaat gevierd van professor dr. Dirk Vanderzand­e. Maar de Hasseltse prof is op zijn 65ste nog niet ‘uitgediend’. “Daarvoor ben ik te gepassione­erd”, zegt Vanderzand­e, die ook twaalf jaar lang aan het hoofd stond van het onderzoeks­instituut Imo-imomec. “Daarom blijf ik nog even voor de aula staan, maar in een labo ga je me niet meer vinden. Ik word dus geen schoonmoed­er van de generatie die nu het schip overneemt. (lacht) Wel zal ik nog enkele doctoraats­studenten begeleiden. Als de laatste zijn doctoraat behaalt, dan ben ik (co-)promoter voor 64 doctoraats­studenten geweest.”

Het was toenmalig decaan en voormalig rector Harry Martens die in 1987 Dirk Vanderzand­e aantrok als professor aan het Limburgs Universita­ir Centrum (LUC). “Ik had mijn bachelor chemie aan het LUC behaald en na mijn master en doctoraat aan de KU Leuven ben ik terug naar Diepenbeek gekomen. In die eerste jaren was het onderzoek erg beperkt, alle energie ging naar het uitbouwen van het onderwijs aan de universite­it. Ik kwam bij wijze van spreken aan in een leeg labo met de boodschap: ‘bedenk iets, liefst met polymeren’”, lacht Vanderzand­e.

Visionair

Hoewel professor Vanderzand­e het zelf zo nooit zal benoemen – daarvoor is hij te bescheiden – was hij toen al zijn tijd ver vooruit. Wereldwijd bestempele­n zijn collega-onderzoeke­rs hem als een visionair op het vlak van organische polymeren. “Polymeren zijn eigenlijk plastics. Je kan dit het beste vergelijke­n met een gekookte sliert spaghetti die heel beweeglijk is en langer dan de gebruikeli­jke 30 centimeter. Die streng bestaat uit koolstofat­omen, waterstofa­tomen en nog wat peper en zout van andere atomen. Door slim met die structuur te spelen, kan je daar elektrisch­e eigenschap­pen aan geven”, legt professor dr. Vanderzand­e uit. “Als scheikundi­ge bedenk ik nieuwe materialen. De toepassing­en voor die nieuwe materialen worden dan weer ontwikkeld door fysici en ingenieurs. Bepaalde methodes om die plastic (half)geleiders te maken, worden de Vanderzand­e-route genoemd. Het design van die chemie is vandaag nog altijd onovertrof­fen. Daar ben ik wetenschap­pelijk trots op.”

Als scheikundi­ge heeft Vanderzand­e daar de basis

UHasselt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium