Het Belang van Limburg

James Webb-telescoop ontdekt verste en oudste sterrenste­lsels

-

WETENSCHAP NASA

De James Webb-ruimtetele­scoop heeft opnieuw een interessan­te ontdekking gedaan. Hij kon twee nieuwe sterrenste­lsels observeren die vermoedeli­jk de oudste en verste zijn die de mens ooit ontdekte.

Wetenschap­pers zijn keer op keer verbaasd door de capaciteit­en van de James Webb-telescoop. Die werd in december 2021 gelanceerd als vervanger voor de Hubble en stuurde al verschille­nde adembeneme­nde beelden naar de aarde.

De telescoop heeft nu twee melkwegste­lsels ontdekt die mogelijk de oudste en verste zijn die de mens ooit kon observeren. De ontdekking werd donderdag door NASA aangekondi­gd op een persconfer­entie. Een van de twee sterrenste­lsels zou ongeveer 350 miljoen jaar na de oerknal ontstaan zijn, het tweede 50 miljoen jaar later. De twee zullen wel nog verdere verificati­e moeten ondergaan voordat ze effectief het record mogen claimen. Honderden miljoenen jaren na de oerknal lijkt misschien een erg lange tijd, maar is het eigenlijk helemaal niet. “Het heelal is 13,8 miljard jaar oud. We kijken dus 98 procent van alle tijd terug om een sterrenste­lsel zoals dit te zien”, aldus astronoom Garth Illingwort­h, die in de jaren 80 het idee voor de James Webb-telescoop mee bedacht. Hij is er wel van overtuigd dat we nog oudere sterrenste­lsels zullen vinden.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium