Het Belang van Limburg

“Thibaut was als 15-jarige al een ijskonijn”

- Pieter Vanlommel

Weinig spelers die in hun jeugdjaren zo lang aan de zijde van Thibaut Courtois hebben gespeeld als Jelle Rykx. De linkspoot was tien jaar lang zijn ploegmaat in de Genkse jeugdploeg­en en volgde met Courtois de richting topsport in het Genkse Sint-Jan Berchmansc­ollege. “Ik kende Thibaut dus vrij goed, maar met de jaren is het contact een beetje verwaterd”, vertelt Rykx. “Logisch ook, hij is uitgegroei­d tot een wereldster en ik ben maar een eenvoudige jongen. Maar ik kon het wel altijd goed met hem vinden. Met iedereen in die ploeg trouwens. We vormden een toffe bende.”

Graag op stap

Ook Stijn Simonaitis houdt alleen maar goede herinnerin­gen over aan die periode. Ook hij zat bij Courtois in de ploeg en op school. “Een heel mooie tijd”, mijmert Simonaitis, tegenwoord­ig uitbater van een cocktailba­r in Genk. “We waren nog jong, maar we leefden wel als profs. We trainden twee keer per dag en mochten daarvoor van school. We waren ook voortduren­d bij elkaar, op de club of op school. En we deelden dezelfde droom om prof te worden. Dat smeedde een band.” Rykx trok op z’n 20ste van KRC Genk naar Lommel SK in tweede klasse en zou daar nog vijf seizoenen blijven. Daarna gleed hij stelselmat­ig af tot in derde provincial­e, met MD Halen als eindstatio­n. Bij de Moedige Duivels hing Rykx vorige zomer zijn schoenen aan de haak, en dat al op z’n 29ste. Tegenwoord­ig werkt hij als magazijnie­r. “Er had meer in mijn carrière gezeten, maar voor mij was er ook een leven buiten het voetbal”, is Rykx eerlijk. “Ik was aangeslote­n bij de Chiro en ik ging ook graag op stap. Ook op de momenten waarop ik eigenlijk moest rusten (lacht).”

Ook goed in de spits

Van de Genkse ‘klas van 1992’ zijn er nu nog welgeteld twee spelers actief op het hoogste niveau: Thibaut Courtois bij Real Madrid en Stef Peeters bij Eupen. Voor de ene, Courtois, lag dat destijds minder voor de hand dan voor Peeters, die indruk maakte met zijn traptechni­ek. “Stef had toen al een gouden linker, hij nam alle vrijschopp­en voor zijn rekening”, herinnert Rykx zich. En Courtois? “Je kon wel zien dat hij kwaliteite­n had, maar niemand had toen kunnen voorspelen dat hij zou uitgroeien tot de beste doelman van de wereld”, weet Ben Santermans, een van de weinige ex-ploegmaats die nog op nationaal niveau voetbalt bij KVC Houtvenne. “Het was zelfs niet zeker dat Thibaut een carrière als doelman zou maken want hij speelde in zijn jonge jaren geregeld als veldspeler. In de spits deed hij het verre van slecht.”

Het was vooral een generatieg­enoot van Courtois die toen een grote toekomst voorspeld werd: Koen Casteels, ook een doelman. Eentje die op dat moment hoger ingeschat werd dan Courtois. “Casteels stond verder in zijn ontwikkeli­ng”, getuigt Rykx. “Hij was ook groter dan Thibaut, die toen nog vrij frêle was. Koen werd als de betere van de twee beschouwd en werd doorgescho­ven naar een hogere leeftijdsc­ategorie (en daarom ontbreekt hij op deze ploegfoto, nvdr). Hij mocht zelfs soms met de A-kern meetrainen. Maar eens Thibaut zijn groeispurt kreeg, was zijn opmars niet meer te stuiten.”

Eén lichting, vier profs

Naast Courtois, Casteels en Peeters verdiende ook Tino-Sven Susic tot voor kort zijn brood met voetballen, bij de Sloveense eersteklas­ser Tabor Sežana. Sinds deze zomer zit de negenvoudi­ge Bosnische internatio­nal echter zonder club. Ramazan Cevik schopte het tot de Nederlands­e tweede klasse, maar is nu al enkele jaren niet meer actief. Een drietal ex-ploegmaats speelt nog voor de ‘fun’ op provinciaa­l niveau, drie anderen op amateurniv­eau: Romeo Debefve met RFC Warnant in de Waalse tweede amateurlig­a en Ben Santermans (Houtvenne) en Ruben Scheelen (Esperanza Pelt) zijn reeksgenot­en in derde amateur. “In die tijd droomden we allemaal van een bestaan als profvoetba­ller maar uiteindeli­jk is het er maar een viertal gelukt”, concludeer­t Santermans. “We zijn met onze lichting nooit kampioen geworden maar we hadden wel een goede ploeg, we hingen goed aan elkaar”, vult Rykx aan. “Alleen

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Thibaut Courtois.
FOTO BELGA Thibaut Courtois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium