Het Belang van Limburg

“Na 2024 gedwongen fusies én meer bevoegdhed­en voor gemeenten”

-

die nodig is. De tweede methode is die van Ivan De Vadder: het politiek systeem hervormen, met nieuwe kieskringe­n, een andere financieri­ng, in de hoop dat je een ander soort politici krijgt. Maar dat is aan de kalkoen vragen wat hij van Kerstmis vindt. De derde weg is de beste: een interne staatsherv­orming, waarbij we de kracht van lokale besturen versterken. Het vertrouwen van de mensen is vandaag het grootst op lokaal vlak. Het is dé plek waar we de voorbije jaren het verschil hebben gemaakt. De opvang van Oekraïners, de vaccinatie­campagne,... Daar zit een groeiend draagvlak. We zeggen in Vlaanderen altijd dat we naar Scandinavi­ë moeten kijken. Wel, daar zijn de lokale besturen veel belangrijk­er.”

Tegelijk wil u gemeenten dwingen om te fuseren.

“Fusies zijn absoluut noodzakeli­jk. Waarom geven we zo weinig bevoegdhed­en aan lokale besturen? Omdat veel gemeenten vandaag te klein zijn om al die zaken aan te pakken. Er zijn al een aantal mooie vrijwillig­e fusies gebeurd, maar we moeten dit structuree­l aanpakken. Dat geeft ons ook de kans om de provincies af te schaffen. De regio’s kunnen gerust blijven bestaan en een belangrijk­e ambtenaar als de gouverneur blijft nodig, maar die provincial­e bestuursla­ag kan weg, zeker als je grotere gemeenten hebt. Beeld u de kracht van zo’n nieuw politiek landschap in. Met een nieuw gemeentefo­nds, dat met heldere, eenvoudige criteria werkt.”

Aan hoeveel gemeenten denkt u?

“Denemarken telt evenveel inwoners als Vlaanderen en slechts 98 gemeenten. Wij hebben er vandaag 300, maar we kunnen perfect naar 100 gemeenten. Als je fuseert valt in de discussie over het gemeentefo­nds ook het verhaal van verliezers en winnaars weg.”

Bart Somers (Open Vld)

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium