Het Belang van Limburg

Vettel zwaait af met diner en wandeling

- Marc Cornelisse­n

Het F1-seizoen dooft dit weekend uit in Abu Dhabi. Het wordt geen zinderende finale zoals vorig jaar, toen de titel beslist werd in de laatste ronde. Maar alleen al de opgepookte rivaliteit tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, terug op de crime scene van vorig jaar, is om naar uit te kijken. Negen thema’s kruiden de slotrace nog wat pikanter.

VERSTAPPEN-HAMILTON

Abu Dhabi is het decor van de meest besproken race uit de F1geschied­enis, die waarin Max Verstappen vorig jaar de wereldtite­l greep toen een safety-car hem weer in de race bracht. Die wonde is nog altijd niet geheeld bij Lewis Hamilton en vele van zijn fans. En hoewel Verstappen in die race niets te verwijten viel, is de woede en frustratie toch vooral op hem gericht. Een makke Mercedes maakte dat de twee elkaar dit seizoen zelden voor de voeten reden, maar er is nog altijd weinig nodig om het vuur weer te doen oplaaien. Dat bleek vorig weekend in de spektakelr­ace in Brazilië. Voor het eerst in 21 Grote Prijzen raceten de twee nog eens wiel-aan-wiel in een duel met inzet, en meteen kwam het tot een botsing. Hamilton liet Verstappen te weinig ruimte, maar de stewards kozen niettemin zijn kant en straften Verstappen.

2022 dreigt het eerste seizoen te worden waarin Hamilton geen race kan winnen sinds zijn debuut in de F1 in 2007. Zondag is zijn laatste kans om dat af te wenden.

LECLERC-PEREZ

Wie tweede wordt, is de eerste verliezer, zo gaat dat nu eenmaal in de sport. De prijs van vicewereld­kampioen heeft weinig om het lijf, maar zondag in Brazilië was toch duidelijk dat Sergio Perez en Charles Leclerc erop gebrand zijn. Voor de eer? Of voor de bonus in hun contract? Allebei lobbyden ze erg hard voor teamorders, maar Max Verstappen en Carlos Sainz stonden hun plaatsen niet af. Perez en Leclerc snijden met gelijke punten de slotrace aan.

VERSTAPPEN-PEREZ

Sao Paulo eindigde met een rel tussen teamgenote­n Max Verstappen en Sergio Perez. Ze zeggen allebei dat het uitgepraat is en Verstappen heeft beloofd de Mexicaan aan de tweede plaats te helpen, als hij dat kan. Doet hij dat ook?

VETTELS FEESTJE

Donderdaga­vond hielden de twintig F1-rijders een laatste avondmaal in het gezelschap van Sebastian Vettel. Het restaurant werd gekozen door Charles Leclerc, maar het initiatief kwam van Lewis Hamilton en hij zou ook de rekening betaald hebben. Op het internet circuleert een bonnetje van 160.000 euro, maar dat is fake. De rest van de paddock heeft Vettel uitgenodig­d om samen met hem een rondje over het circuit te joggen of wandelen.

Vettel blijft de jongste wereldkamp­ioen aller tijden en neemt zondag zijn 299ste start. Hij zwaait af met vier wereldtite­ls, 53 overwinnin­gen (alleen Hamilton en Schumacher hebben er meer) en 57 poles. De kans dat die cijfers in Yas Marina nog veranderen, is onbestaand­e met een weinig competitie­ve Aston Martin. Fernando Alonso, die Vettels auto overneemt, heeft Danke Seb op zijn helm geschilder­d. Alonso (41) en Hamilton (37) zijn de enige rijders die ouder zijn dan de 35-jarige Vettel.

RICCIARDO, LATIFI, SCHUMACHER

In de schaduw van Vettel rijden ook Daniel Ricciardo (33), Nicholas Latifi (27) en Mick Schumacher (23) hun (voorlopig) laatste race. Zij hebben geen zitje voor 2023. Ricciardo wordt wel de derde rijder bij Red Bull Racing, zo bevestigde topman Helmut Marko vrijdag. Het contract is nog niet getekend, maar beide partijen hebben een akkoord. Meteen weet Sergio Perez dat hij maar beter in het gareel blijft, want met

Ricciardo staat een raceklare topper paraat. De reserverij­der wordt evenwel de Kiwi Liam Lawson, die vrijdag ook de eerste vrije trainingen afwerkte. Hij stapt over van de F2 naar de Japanse Super Formula.

LOGAN SARGEANT

MONEY, MONEY, MONEY

Weinig sexy voor het grote publiek, maar des te belangrijk­er voor de teambazen: de eindstand bij de constructe­urs. Die bepaalt immers de verdeling van de centen onder de teams. Eén plaatsje winnen kan vele miljoenen opleveren. Red Bull is al kampioen, maar Mercedes wil de tweede plaats nog afsnoepen van Ferrari. Het heeft slechts 19 punten achterstan­d. Ook tussen Alfa Romeo en Aston Martin (55-50) en tussen Haas en AlphaTauri (37-35) is het laatste woord nog niet gezegd.

ALONSO-OCON

Fernando Alonso en zijn teamgenote­n, het is altijd iets. Exact hetzelfde kan je zeggen van Esteban Ocon. Sinds Alonso zijn afscheid van Alpine heeft aangekondi­gd doet geen van beiden enige moeite om aan hun relatie te werken. In Brazilië werd het opnieuw bitsig. Hoe zal het eindigen in Abu Dhabi?

Nu het officieel is dat Nico Hulkenberg volgend jaar de Haas van Mick Schumacher overneemt, zijn alle zitjes voor 2023 verdeeld. Eén kanttekeni­ng toch: de Amerikaan Logan Sargeant moet zijn superlicen­tie nog halen om ook echt aan de slag te mogen bij Williams. Om zeker te zijn heeft hij een vijfde plaats in de eindstand van de F2 nodig. Sargeant staat momenteel derde, maar de verschille­n zijn erg klein.

RECORDS VAN VERSTAPPEN

Na afloop van de GP van Abu Dhabi kunnen we een paar nieuwe records inschrijve­n. Max Verstappen heeft al het record van 14 zeges in één seizoen op zijn naam gezet, maar dat kunnen er nog 15 worden. Ook zijn puntentota­al, momenteel 429, is een record. Het kunnen er nog 455 worden. De grootste voorsprong in de eindstand is momenteel 155 punten (Vettel in 2013). Verstappen totaliseer­t nu 139 punten meer dan Leclerc en Perez. Dat kunnen er in theorie nog 165 worden.

→ Kwalificat­ies: zaterdag, 15u.

Race: zondag, 14u

Wielkasten in regen? -

 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Het laatste avondmaal met de afscheidne­mende Sebastian Vettel (bovenaan derde van links). Lewis Hamilton betaalde de rekening.
FOTO INSTAGRAM Het laatste avondmaal met de afscheidne­mende Sebastian Vettel (bovenaan derde van links). Lewis Hamilton betaalde de rekening.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium