Het Belang van Limburg

Wimbledon staat donker ondergoed toe

- Johan Mulders

TENNIS WIMBLEDON Na 145 jaar versoepele­n de organisato­ren van Wimbledon hun regels. De witte outfit blijft maar voortaan mag je wel donkere onderkledi­ng gebruiken. “Eindelijk,” reageert Lara Salden.

De 23-jarige Breese speelde één keer op het heilige gras van Wimbledon. “Dat was bij de juniores. Ik herinner het mij nog heel goed. Ik droeg een zwarte haarband en ze vroegen meteen of ik geen witte had. Met die verplichte witte kleding heb ik geen probleem. Integendee­l, dat maakt Wimbledon net zo apart en sjiek. Die traditie moet behouden blijven. Op alle andere toernooien zijn er geen verplichti­ngen en draag je gewoon wat je wil. Vrouwen krijgen/eisen overal gelijke rechten. Vandaar die koerswijzi­ging wellicht.” Meerdere tennisster­s hadden immers aangeklaag­d dat ze zich tijdens Wimbledon heel ongemakkel­ijk voelden op het heilige gras omdat ze tijdens hun menstruati­eperiode in het wit moesten spelen. Onder meer voormalig olympisch kampioene Monica Puig klaagde over “mentale stress” door de witte onderbroek. “Ik bad dat het toernooi niet samenviel met mijn regels.” De Britse tennisster Heather Watson gaf toe dat ze haar menstruati­eperiode toernooi plande.

Oncomforta­bel

buiten

het

“Onder elkaar wordt daar heel weinig over gesproken,” weet Salden. “Goede vriendinne­n doen dat wellicht meer, want het is niet zo evident om een toernooi te spelen tijdens je maandstond­en. Ik kan begrijpen dat speelsters zich oncomforta­bel voelen als ze dan nog eens met witte onderkledi­j moeten spelen. Zij zijn bang dat anderen het zien. Er is natuurlijk een groot verschil. Sommige speelsters zijn bijvoorbee­ld gevoeliger voor blessures tijdens hun regels. Daar hangt zeker nog een taboe rond. Dit moet bijvoorbee­ld bespreekba­ar zijn met je coach.”

 ?? FOTO AP ?? De witte kledij blijft kenmerkend voor het toernooi in Wimbledon, maar vrouwen mogen vanaf nu wel donker ondergoed dragen.
FOTO AP De witte kledij blijft kenmerkend voor het toernooi in Wimbledon, maar vrouwen mogen vanaf nu wel donker ondergoed dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium