Het Belang van Limburg

DE REGEREND OLYMPISCH KAMPIOEN MOUNTAINBI­KEN

-

uitgaan, eens goed gaan eten. Vorig jaar raakte ik drieënhalv­e week geen fiets aan. Ik verveelde me toen steendood en voelde me er ook niet zo fit bij. Ik was blij dat ik dit keer ook in de vakantie opnieuw kon lopen en fietsen. We gingen ook backpacken: met mijn vriendin wandelen in de bergen van Andorra en overnachte­n in een tent. Dat is echt wel verfrissen­d en tegelijk zo down to earth. Zalig.”

Je werd wereldkamp­ioen veldrijden, Europees kampioen mountainbi­ken en in je allereerst­e Tour won je op L’Alpe d’Huez, om als zestiende te finishen in Parijs. Wat onthoud je zelf van 2022?

“Het was ergens succesvol, maar er waren ook veel mindere momenten. Problemen. Speed bumps op de weg. Ik werd ziek voor de Strade Bianche en Milaan-Sanremo, waardoor mijn klassieker­s slechter waren dan vorig jaar. Ik had wel wat goede momenten, zoals in Waregem (derde, nvdr.) en de Brabantse Pijl (vijfde, nvdr.), maar als je niet in je ritme zit, dan rijd je met niet al te veel vertrouwen rond en dat tast je resultaten aan. Dan kan je er zelfs in een goede dag niet het beste uit halen. In het mountainbi­ken liep het daarna lekker. In de Ronde van Zwitserlan­d zag het er goed uit, maar dan ging ik eruit met corona en was ik opnieuw ziek voor het WK mountainbi­ken. Vierde, net naast het podium… Het was een vreemd jaar. Er zat meer in. Da’s mijn gevoel.”

Vandaar dat de weg nu belangrijk­er is dan de cross.

“Ik wil in 2023 in die voorjaarsm­onumenten vooral constant presteren. Lukt me dat, dan volgen de resultaten wel. Al heb ik vorig jaar voor het eerst als kopman wel een belangrijk­e rol in de overwinnin­gen van de ploeg gespeeld. Het was zo mooi om Kwiatkowsk­i opnieuw te zien winnen in de Amstel Gold Race. Of Magnus Sheffield in de Brabantse Pijl. We werkten die koersen fantastisc­h af. Die zeges tilden me een klein beetje op, ook al ging het voor mezelf niet zoals ik wou.”

Je werd de jongste winnaar ooit op Alpe d’Huez. Wat blijft je bij van je allereerst­e Tour?

“Het was een fantastisc­he ervaring. Die beklimming? Alsof ik doorlopend door een geluidsmuu­r reed. Als kind dacht ik dat er in zo’n wedstrijd niet echt te genieten viel, dat je alleen maar drie weken stress had. Wel, dit was de beste koers die ik ooit reed.”

Wat verbaasde je het meest?

“De snelheid, de intensitei­t. Je moet eerst zo’n Tour gereden hebben vooraleer je weet waarover je praat. Je kunt je anders niet voorstelle­n hoe hard het is. Neem de derde week: iedereen zit steendood en toch vliegt iedereen er na de start onmiddelli­jk weer in. Lag het uitsluiten­d aan mij, dan reed ik elk jaar de Tour. Ik zou er volgende zomer heel graag opnieuw bij zijn. Ik weet nu wat ik kan verwachten. Met een iets betere voorbereid­ing kan het nog een andere ervaring worden. Ik ga de Tour niet winnen, maar wie weet speel ik over enkele jaren wel mee.”

Het wordt weer druk: voorjaar, Tour en in augustus is er het WK in Glasgow, met op zondag 6 augustus de wegrit en op zaterdag 12 augustus de crosscount­ry.

“Ik zou er graag bij zijn, toch in de crosscount­ry. Al leert de voorbije zomer me dat het niet evident is om van het wegwielren­nen de switch te maken naar de mountainbi­ke en omgekeerd. Maar dat hoeft daarom niet slecht te zijn.”

Hoe ziet je mountainbi­keprogramm­a eruit?

“Dat zal zowat hetzelfde worden als het voorbije jaar. Na de klassieker­s probeer ik enkele Wereldbeke­rs (Valkenburg en Nove Mesto zijn opties, nvdr.) te rijden en nog wat punten te sprokkelen. Na Glasgow kan ik misschien de Wereldbeke­r van Vallnord bij ons thuis in Andorra meepikken. Hoe meer punten, hoe beter. Al zal ik nooit het hoogste aantal hebben, het is wel mijn bedoeling om een goede startrij te versieren voor Parijs 2024. Maar first things first, en dat is nu het veld maar vooral de weg.”

Met andere woorden: jezelf opvolgen als olympisch kampioen van Tokio staat ook op je bucketlist.

“Het is één van mijn doelen. Ik wil mijn titel verdedigen in Parijs (2024, nvdr.).”

Hoe lang ga je door met het mountainbi­ken?

“Ik kijk voorlopig niet verder dan de Olympische Spelen. Ik hou geweldig van deze discipline, maar er zijn meer factoren die meespelen… Het is altijd zoeken naar de juiste balans om maximaal te presteren zonder te vermoeid te raken. Zowel op de weg, in het mountainbi­ken als in het veld.”

Maar eerst Merksplas en zondag Overijse. Kan je je een winter zonder cyclocross voorstelle­n?

“Da’s een moeilijke vraag. Als ik nu niet in België was, wat zou ik dan aan het doen zijn? In Andorra is het nu ook koud. Het is gewoon het liefste wat ik ’s winters doe. Veldrijden maakte en maakt van mij gewoon een betere renner. Vandaar dat ik van plan ben om te blijven crossen. Zonder overdaad.”

ZATERDAG MERKSPLAS

SUPERPREST­IGE

PROGRAMMA: 12.00 uur: juniores heren, 13.40 uur dames, 15.10 uur: heren

OP TV: live op open sportkanaa­l Telenet en Proximus, Eurosport

BELANGRIJK­STE DEELNEMERS: DAMES: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Sanne Cant (Crelan-Fristads), Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Zoe Bäckstedt (EF Education-Tibco), Lucinda Brand (Trek-Segafredo). HEREN: Tom Pidcock (Ineos), Michael Vanthouren­hout, Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), Laurens Sweeck, Joran Wyseure (Crelan-Fristads), Lars van der Haar, Thibau Nys (Baloise Trek Lions)

ZONDAG OVERIJSE

WERELDBEKE­R

PROGRAMMA: 10.30 uur: dames junioren, 12.00 uur: heren junioren, 14.00 uur: dames, 15.10 uur elite heren

OP TV: Live op Telenet Play Sports, NOS, Eurosport en Proximus Pickx BELANGRIJK­STE DEELNEMERS: DAMES: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Sanne Cant (Crelan-Fristads), Ceylin del Carmen Alvarado, Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck), Fem Van Empel, Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Zoe Bäckstedt (EF Education-Tibco), Lucinda Brand, Shirin Van Anrooij (Trek-Segafredo). HEREN: Tom Pidcock (Ineos), Michael Vanthouren­hout, Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), Laurens Sweeck, Emiel Verstrynge (Crelan-Fristads), Lars van der Haar, Thibau Nys, Joris Nieuwenhui­s (Baloise Trek Lions)

 ?? FOTO BELGA ?? Tom Pidcock reed na het gewonnen WK geen enkele veldrit meer.
FOTO BELGA Tom Pidcock reed na het gewonnen WK geen enkele veldrit meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium