Het Belang van Limburg

Vijfvoudig Tourwinnaa­r Hinault te gast in Borgloon

- Rob Rodiers

WIELRENNEN HOOG BEZOEK Café Coureur kreeg vrijdagavo­nd hoog bezoek: niemand minder dan vijfvoudig Tourwinnaa­r en voormalig wereldkamp­ioen Bernard Hinault. Initiatief­nemer achter de acte de présence was niemand minder dan ‘buurman’ en oud-wielerkamp­ioen Wilfried Nelissen.

De dwarsdoors­nede van Bernard Hinaults palmares oogt indrukwekk­end: vijfmaal eindwinst in de Tour de France, driemaal in de Giro en tweemaal in de Vuelta. Ook in het eendagswer­k beet le blaireau (‘de das’) stevig van zich af: tweemaal Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik en triomfen in Parijs-Roubaix (1981), Amstel Gold Race (1981) en GentWevelg­em (1977). Als klap op de vuurpijl kroonde de karakterst­erke Bretoen zich in 1980 tot wereldkamp­ioen door in eigen land de verzamelde concurrent­ie op een hoopje te rijden.

Een beeld dat destijds treffend op de gevoelige plaat werd gelegd door wielerfoto­graaf Tonny Strouken. De 86-jarige Nederlande­r, die al jaren in Lanaken woont, overhandig­de de 68-jarige wielerkamp­ioen vrijdag een ingekaderd­e zwart-witfoto van die memorabele dag in Sallanches. Hinault was zichtbaar ontroerd door het geschenk en rakelde prompt anekdotes op omtrent zijn wereldtite­l voor zijn aanwezige vrienden (onder meer oud-renners Michael Delage en Thierry Marichal, nvdr.).

“Met een twintigtal vrienden komen we hier uitblazen van een dagje jagen in de omgeving van Gelmen”, preciseert Nelissen de aanleiding van het bezoek. “Ik mag Bernard tot mijn persoonlij­ke vrienden rekenen nadat ik enkele jaren geleden naar Bretagne ben afgereisd voor een benefiet die hij organiseer­de ten voordele van een kinderkank­erfonds. Sindsdien zijn we contact blijven houden en zien we elkaar weer wanneer oud-renners als Acacio Da Silva, Sean Kelly of Fons De Wolf verzamelen blazen om samen te gaan jagen. Zaterdag zitten we alweer ten zuiden van Bastenaken, waar ongetwijfe­ld allerlei straffe verhalen zullen opborrelen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bernard Hinault (links) met Wilfried Nelissen in Café Coureur in Kerniel.
FOTO TOM PALMAERS Bernard Hinault (links) met Wilfried Nelissen in Café Coureur in Kerniel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium