Het Belang van Limburg

Drones uit de gratie, hernieuwba­re energie boomt

- Dominiek Claes

OPLEIDINGE­N SYNTRA PXL

HASSELT/GENK

Sinds de doorgedrev­en alliantie die Syntra en PXL in het voorjaar van 2021 aankondigd­en, is er al heel wat water door de Demer gevloeid. De coronacris­is zorgde ervoor dat het aantal cursisten bij het toenmalige Syntra Limburg (in ‘koppen’) in 2021 met een goeie 4 procent zakte tot 6.905. Maar dankzij een stijging van 4,5 procent liggen de inschrijvi­ngen in 2022 weer op de hoogte van vóór corona (7.214). “Daarmee zijn we veruit de grootste aanbieder van praktijkge­richte opleidinge­n in Vlaanderen”, zegt CEO Dirk Vanstipele­n van Syntra PXL, met zijn vijf vestiginge­n in Genk, Hasselt, Pelt, Maaseik en Westerlo.

Syntra PXL is overigens de enige van de Vlaamse Syntra’s dat weet te groeien. “Het heeft wellicht ook te maken met de alliantie met PXL”, stelt Dirk Vanstipele­n. “Wij kunnen nu meesurfen met de sterke reputatie van de hogeschool PXL. We stippelen niet enkel gezamenlij­ke projecten en programma’s met PXL uit, voor vele cursisten betekent een opleiding bij Syntra PXL nu een directe opstap naar een verdere opleiding bij de hogeschool PXL.”

Creativite­it

Er zijn wel meer factoren die de groei van Syntra PXL kunnen verklaren. “We denken daarbij ook aan onze ecosysteme­n (rond juwelen, goud en leder in Bokrijk en rond zorg in Pelt) die we samen met andere spelers op poten hebben gezet, en de samenwerki­ng met andere partners zoals VDAB (in de technologi­ecampus T2 in Genk). Dankzij veel creativite­it hebben we een erg breed spectrum aan opleidinge­n ontwikkeld. We kijken daarbij voortduren­d naar de opleidinge­n van de toekomst. Zo hebben nu voor het eerst ook een opleiding in waterstof als energiedra­ger op het schap.”

Erg opvallend is de groei van ruim 20 procent bij het duaal leren (leren op school én op de werkvloer): van 323 cursisten in 2021 naar 392 in 2022. “Ik merk dat het duaal leren in vele traditione­le onderwijsi­nstellinge­n maar niet van de grond geraakt. Laat ons daarom de methodesch­ool voor duaal leren worden”, stelt Vanstipele­n voor.

Drones

Er

zijn

wel

opmerkelij­ke

verschuivi­ngen vast te stellen. Zo is de belangstel­ling voor de opleiding tot dronepiloo­t helemaal opgedroogd. “Wellicht omdat de nieuwe wetgeving het allemaal veel te complex maakt. Het inzetten van drones blijft zeer populair, maar weinigen willen of kunnen zich nog aan de regels houden.” Ook sectoren zoals algemeen management, mode, toerisme en interieur zijn op de terugweg. Zelfs in vastgoed lijkt de hype voorbij te zijn. Doen het dan weer wel goed: financiën (interesse in belegginge­n), kunst/ antiek/creatief design (erkenning van vakmanscha­p), zorgverlen­ing en technologi­e. “De opleiding installate­ur van hernieuwba­re energie scoort zeer goed, net zoals opleidinge­n rond e-bikes en elektrisch­e voertuigen, onderhouds­technieker en kinderbege­leider. Zo vullen we belangrijk­e gaten in de arbeidsmar­kt op.”

Bedrijfsbe­heer

Nog één opvallende beweging: na de afschaffin­g van het verplichte attest ‘bedrijfsbe­heer’ zitten de opleidinge­n rond starten in hoofd- of bijberoep weer flink in de lift. “Starters onderschat­ten het belang van algemene bedrijfske­nnis duidelijk niet meer”, aldus nog Vanstipele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium