Het Belang van Limburg

HEUSDEN-ZOLDER

- Marc Cornelisse­n

Als je tegenwoord­ig Circuit Zolder betreedt, kan je niet voorbij aan de werf van de wielerpist­e, waarvan de contouren stilaan vorm krijgen. Het is een van de realisatie­s onder het voorzitter­schap van Jacques Heynen. “Heel lang geleden kwamen we elke woensdagmo­rgen om 8 uur samen bij Paul Kumpen, met onder meer ook Marc Wauters, de dreamer achter het project. Toen waren het maar ideeën. Gewoon prachtig om te zien hoe het nu vorm krijgt. De wielerpist­e past ook in de Europese view om tegen 2035 volledig elektrisch te zijn. Dat zal ook voor het circuit een aanpassing vergen.” Achttien jaar zit Heynen in de Raad van Bestuur van Circuit Zolder, waarvan de laatste negen jaar als voorzitter. De Diestenaar bereikt nu de leeftijdsl­imiet van 67 jaar en ruimt plaats voor zijn opvolger, die op 13 december wordt aangesteld. Het is om twee redenen het juiste moment voor de wissel, zegt hij. “Ik heb de leeftijd, maar de periode van de atmosferis­che motoren is ook aan het afzwakken. De bocht richting elektrific­atie zal vroeg of laat genomen worden, zowel in het wagenpark als in de racerij. Tegelijk blijft de piste waterstof nog mogelijk en werken de F1 en Porsche aan synthetisc­he brandstoff­en. Hoe dat evolueert, bepaalt ook de toekomstig­e invulling van Circuit Zolder. We hebben een goeie 70 hectaren waarvan ongeveer 11 in gebruik zijn. Er zijn misschien nog andere mogelijkhe­den naar de toekomst toe.”

Geen F1 meer

Toen Heynen in 2013 voorzitter werd, was zijn doel het Duitse DTM-kampioensc­hap terug naar Zolder te halen. “Dat is gelukt. De DTM heeft ons internatio­naal weer op de kalender gezet. De toeschouwe­rs stonden niet zoals vroeger in de file tot in Antwerpen, maar die race heeft direct en indirect bijgedrage­n tot de revival van Circuit Zolder. Dat soort races moeten we proberen binnen te halen. Maar we moeten dat zonder subsidies doen. Dan moet je break-even draaien. Ik zeg altijd: één plus één moet drie zijn. Dan pas krijg je een samenwerki­ng die goed is voor beide partijen.” Heynen verwijst daarmee naar de 80 miljoen die concullega Francorcha­mps momenteel investeert. Wat zou Zolder daarmee kunnen doen? “Mooie vraag. Ik durf morgen met een designteam rond de tafel te gaan dat met 80 miljoen haast een nieuw F1-circuit aanlegt. Je zit hier in Limburg, met 80 miljoen kan je hier wat doen. Maar dat zijn natuurlijk utopische bedragen en de tijd van de F1 in Zolder komt niet meer terug. Er is nooit zo’n grote vraag geweest om F1 te mogen organisere­n vanuit de VS, het Midden-Oosten, Azië,... Qatar legt 50 miljoen op tafel, nog voor de organisati­e moet beginnen. Maar hoe beter het met de wereldwijd­e autosport gaat, hoe beter voor Zolder. Het succes van Max Verstappen straalt ook af op ons en zorgt voor instroom van jeugd naar de autosport. Misschien komt daar ooit wel een nieuwe Jacky Ickx uit.”

6.000 VIP’s

Een balans van zijn negen jaar? Heynen kijkt met tevredenhe­id terug: “Corona was geen gemakkelij­ke periode, een DTM organisere­n met lege tribunes, dat was nooit gezien. Als je die periode doorkomt met een positieve balans, ondanks 0,0 euro subsidie, mag je van goed management spreken. Je ziet dat de klanten na corona graag terugkomen. Ons koninginne­nstuk - de 24 Uur van Zolder - had 25.000 toeschouwe­rs, waarvan 6.000 VIP’s. Waar vind je dat in Limburg, een evenement met 6.000 VIP’s? Ondertusse­n zitten we met de oorlog in Oekraïne en problemen met de bevoorradi­ngsketen, die onze klanten ook treft. Maar dat zijn passiemens­en. Eer je een passie opgeeft, moet er meer gebeuren dan een crisis of een oorlog.” Zelf zal Heynen naar Zolder blijven komen, waar hij nog altijd in de algemene vergaderin­g zetelt en in diverse werkgroepe­n. “Ik ben ook voorzitter van de ondernemin­gsrechtban­k in Leuven. Ik heb maar één probleem: te weinig tijd. Of ik met pensioen ga? Gezien mijn leeftijd trek ik officieel een pensioen, maar ik hou me links en rechts nog bezig. Wel alleen met dingen die ik graag doe. Als ik één hoop mag uitspreken, dan is het dat de autosport in Vlaanderen ooit officieel erkend zal worden als sport. We zijn de enige plaats waar dat niet het geval is.”

Winnende nummers: 0 6 0 3 6 3

Jackpot 19/11/2022: €2.200.000

Winnende nummers:

3 - 4 - 7 - 10 - 12 - 22 - 24 - 27 - 29 - 30 - 32 - 42 - 46 - 51 - 54 - 61 - 64 - 65 - 67 - 68

Winnende nummers: 6 - 5 - 6

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium