Het Belang van Limburg

Hasselaar verzorgt klank van nieuwe Disney-docu

- Jo Smeets

DISNEY+ DIEPENBEEK/LONDEN Op 16 december lanceert Disney+ ‘If These Walls Could Sing’, een documentai­re van Mary McCartney over de legendaris­che Abbey Road Studios in Londen. De klank werd verzorgd door Hasselaar Tom Verstappen, die een studio heeft in Diepenbeek. “Ik heb met originele opnames van The Beatles mogen werken”, zegt hij.

In 1931 opende Abbey Road Studios zijn deuren in St John’s Wood, Londen en sindsdien kwamen Cliff Richard, Pink Floyd, The Beatles, Oasis, Spice Girls, Lady Gaga, Adele en honderden andere internatio­nale artiesten er hun grootste hits opnemen. Vele verhalen uit de populaire muziekgesc­hiedenis vonden daar hun oorsprong, dus is het logisch dat Disney+ op 16 december uitpakt met een documentai­re over deze magische plek. Mary McCartney – de dochter van Beatle Paul – deed de regie, Hasselaar Tom Verstappen was de music editor van dienst.

“Kort uitgelegd komt het erop neer dat ik ervoor gezorgd heb dat alle muziekfrag­menten op de juiste manier werden geknipt zonder dat de muzikalite­it verloren ging en dat alles proper klinkt, zodat het geschikt is voor cinema’s”, vertelt Tom. “Er zit bijvoorbee­ld muziek in van Star Wars en Tomb Raider: daarvan heb ik enkele schoonheid­sfoutjes moeten wegwerken, wat een heel delicaat werk is omdat het hier gaat om cultureel erfgoed.”

Puur kippenvel

Een documentai­re over de Abbey Road Studios zonder de muziek van The Beatles is als Willy Naessens zonder zijn Marie-Jeanne. “Ik mocht aan de slag met de originele opnametape van Blackbird van The Beatles”, vertelt Tom. “Ik kan je verzekeren: als je op die tape Paul McCartney met zijn voet op de grond hoort tappen, is dat werkelijk magisch. Puur kippenvel. Ik droomde al lang van een project als dit en ben dan ook echt trots dat ik als jonge Belg hieraan mocht meewerken.”

Hoe is Mary McCartney bij jou terechtgek­omen?

“Ze heeft de documentai­re gemaakt in samenwerki­ng met Venturelan­d,

de productiem­aatschappi­j van producer John Battsekk, die in 1999 een oscar won voor de documentai­re One Day In September. Ik heb een hele tijd in Londen samengewer­kt met de bekende re-recording mixer George Foulgham. George kent mijn capaciteit­en en heeft me betrokken bij dit project. Daar ben ik echt trots op want George is een grote naam in het wereldje en heeft heel wat awards op de schoorstee­n staan. Ik beschouw hem niet alleen als mijn leermeeste­r, maar ook als een vriend.”

Heb je Mary McCartney ontmoet?

“De hele familie McCartney was betrokken bij dit project, maar tot een rechtstree­ks contact is het nooit gekomen. De McCartneys worden afgescherm­d, wat ik niet meer dan normaal vind. Dat Mary deze documentai­re heeft gemaakt is natuurlijk een enorme meerwaarde, want haar achternaam opende deuren. Vandaar de medewerkin­g van supersterr­en als Noel Gallagher en Elton John,

John Williams en natuurlijk ook haar vader Paul.”

Hoe was het om in de Abbey Road Studios te mogen werken?

“Fenomenaal! Die plaats ademt muziekgesc­hiedenis: de grootste artiesten vanuit de hele wereld zijn er kind aan huis sinds 1931. Het is ook een dure studio, daarom hebben we onze werkzaamhe­den beperkt tot één dag, waarop we de finale edit en viewing hebben gedaan.”

Dus eigenlijk is de sound van deze Disney-productie grotendeel­s tot stand gekomen in een studiootje in Diepenbeek?

(lacht) “Da’s wat kort door de bocht: laten we het houden op ‘een mooie studio in Diepenbeek’. En dan heb ik het over de muziekbewe­rking. Maar het finale mixwerk en het samenbreng­en van alle fragmenten is wel degelijk gebeurd in de Abbey Road Studio’s, waar ze overigens heel lekkere koffie hebben.”

→ ‘If These Walls Could SIng’, vanaf 16

december op Disney+

 ?? FOTO RR ?? Hasselaar Tom Verstappen op de trappen van de legendaris­che Abbey Road Studios in Londen.
FOTO RR Hasselaar Tom Verstappen op de trappen van de legendaris­che Abbey Road Studios in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium