Het Belang van Limburg

FIFA-baas bijt van zich af: “Europese kritiek op Qatar is hypocriet”

- Werner Rommers

De grote baas van de FIFA vindt de aanhoudend­e stroom van kritiek op gastland Qatar “hypocriet”. “Na wat wij Europeanen de voorbije 3.000 jaar aan deden, zouden we ons best de komende 3.000 jaar verontschu­ldigen voor we anderen de les lezen”, aldus een boze Gianni Infantino. Of die kritiek steek houdt? “Europa meet inderdaad vaak met twee maten en gewichten”, zeggen experts.

WK VOETBAL QATAR

De officiële persconfer­entie aan de start van het wereldkamp­ioenschap voetbal in Qatar is er haast één voor de geschieden­isboeken. Gianni Infantino, de Zwitserse FIFA-baas, is de aanhoudend­e kritiek op de internatio­nale voetbalbon­d en gastland Qatar intussen zo beu dat hij een heuse tirade afstak.

Veel van de geuite kritiek op het toernooi was volgens hem ingegeven door puur racisme, aldus de baas van de voetbalbon­d, een zoon van Italiaanse ouders die kort na zijn geboorte naar Zwitserlan­d verhuisden: “Ik herinner me hoe mijn ouders daar behandeld werden, én dat is nog helemaal niet zo lang geleden.” En eerste sneer richting Europa.

Achterom kijken

Want voor er vanuit Europa nog “lesmensenh­andel sen worden gegeven” over wat er allemaal misloopt in Qatar, zouden die criticaste­rs volgens Infantino eerst maar eens achterom moeten kijken: “Voor wat wij Europeanen de voorbije 3.000 jaar deden, moeten we ons de komende 3.000 jaar verontschu­ldigen.”

Waarna Infantino het ook nog had over pure hypocrisie en het hebben van een dubbele moraal. Westerse bedrijven verdienden volgens Infantino miljarden aan het WK voetbal in Qatar: “Hoeveel van die westerse bedrijven hebben het over de rechten van de arbeidsmig­ranten gehad? Geen een.”

Ook wel een punt

Verschille­nde mensenrech­tenorganis­aties reageerden al verbolgen op Infantino’s uitspraken. “Ja, er gaat elders ook van alles mis. Maar je kan daarmee toch niet vergoelijk­en dat vele arbeidsmig­ranten een enorme prijs hebben betaald, puur om een prestigieu­s toernooi te laten plaatsvind­en, wat zowel de verantwoor­delijkheid van het gastland als die van de FIFA is”, aldus Steve Cockburn van Amnesty Internatio­nal. Professor Idesbald Goddeeris (KU Leuven), die onder meer koloniale geschieden­is doceert, zegt dat Infantino puur feitelijk toch ook wel een punt heeft, “al is een organisati­e als de FIFA (geplaagd door enorme corrupties­chandalen, nvdr.) allesbehal­ve geplaatst om anderen de les te lezen. Maar feit is dat we in Europa heel vaak met een dubbele standaard over anderen oordelen: we eisen van de rest van de wereld énorme inspanning­en op klimaatgeb­ied, terwijl we – omwille van de hoge energiepri­jzen – nu zelf massaal hout aan het verbranden zijn.”

Altijd zwijgen?

Goddeeris: “Of we klagen terecht het lot van de arbeidsmig­ranten in Qatar aan, terwijl we onlangs in de haven van Antwerpen op verschille­nde schrijnend­e gevallen van zijn gestoten. (beklemtoon­t) Waarbij sommige van de slachtoffe­rs trouwens verklaarde­n dat het er op Antwerpse werven nog veel slechter aan toe ging dan in Qatar. Je hoeft dus zelfs geen 3.000 jaar terug in de tijd te keren om te beseffen dat Europa geen gigantisch­e voorsprong op de rest van de wereld heeft, wat betreft mensenrech­ten, wat betreft gelijke kansen, wat betreft racisme.” Of Europa dan altijd maar overal over moet zwijgen, met in het achterhoof­d de vele zwarte bladzijden uit de Europese geschieden­is? “Dat uiteraard ook niet”, aldus nog Goddeeris. “Wat niet wegneemt dat we als Europa rond ons koloniale verleden en hoe we daarmee omgaan, nog een erg lange weg af te leggen hebben. En dat Infantino wel een punt heeft, als hij zegt dat Europa vaak met twee maten en twee gewichten meet, én dat zelf niet altijd goed lijkt te beseffen.”

“We klagen terecht

het lot van de arbeidsmig­ranten in Qatar aan, terwijl we onlangs in de haven van Antwerpen op verschille­nde schrijnend­e

gevallen van mensenhand­el zijn

gestoten”

Idesbald Goddeeris

Professor KU Leuven “Hoeveel van die westerse bedrijven hebben het over de

rechten van de arbeidsmig­ranten gehad? Geen een”

Gianni Infantino

FIFA-baas

 ?? FOTO AFP ?? Gianni Infantino.
FOTO AFP Gianni Infantino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium