Het Belang van Limburg

“Soms werden ze opgesloten in ‘de helkamer’”

- Annelies Baeten en Arnout Gyssels

KINDEROPVA­NG VLAAMS-BRABANT Het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling (VECK) moet in opdracht van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de probleemcr­èches van Mippie en Moppie grondig doorlichte­n. “Mijn dochter werd opgesloten in de garage omdat ze ‘lastig’ was”, getuigt Glenda Verboomen, mama van Féline (5).

“Het agentschap Opgroeien herevaluee­rt momenteel alle kinderopva­nginitiati­even onder de groep Mippie en Moppie”, zo klinkt het bij het kabinet van minister Hilde Crevits. “Ook het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling is gevraagd om de opvangloca­ties te onderzoeke­n. Ik verwacht eerstdaags uitsluitse­l.” Het VECK is door de Vlaamse overheid erkend als partnerorg­anisatie van de Vertrouwen­scentra Kindermish­andeling. Het centrum wil meer aandacht voor het maatschapp­elijk probleem én het aanpakken.

Na de onmiddelli­jke sluiting van een van de vijf Mippie en Moppie-vestiginge­n in Keerbergen midden november is het niet geheel ondenkbaar dat er na de doorlichti­ng nog zullen volgen. Na het incident waarbij een kind aan zijn bedje was vastgebond­en met duct tape en verslagen die bol staan van de incidenten, komen nieuwe schrijnend­e toestanden aan het licht. Voor Glenda Verboomen (37), moeder van Féline, vielen de puzzelstuk­jes in elkaar toen ze de nieuwsberi­chten las. Haar dochter is vijf jaar en gaat naar school, maar verbleef van 2018 tot 2020 in de Eppegemse vestiging van de crèche. Heel die periode lang was Féline bijzonder angstig, gevoelig en bovenal: er kwam amper een woord uit toen haar ouders haar ’s avonds ophaalden. “We dachten even aan een autismesto­ornis. We zochten het dus altijd bij ons kind in plaats van bij de crèche.”

Blauw oog

Glenda startte haar eigen onderzoek en contacteer­de begeleidst­ers die destijds voor Féline hadden gezorgd. “Wat blijkt? Mijn dochter werd verwaarloo­sd en mishandeld. Als baby werd haar melkflesje in haar mond geramd, en als ze niet meteen dronk, werd ze zonder voeding te slapen gelegd. Als onrustig kind had Féline het soms moeilijk en dan werd ze letterlijk verbannen naar haar bedje. Ze heeft er soms hele dagen gelegen zonder dat iemand naar haar omkeek. De begeleidst­ers moesten de orders van de uitbaatste­r strikt volgen.”

“Soms werd ze zelfs opgesloten in de garage”, vervolgt de mama. “De buurman hoorde er vaak kindjes huilen. Er was ook een aparte strafkamer die de verzorgste­rs onder mekaar de ‘helkamer’ noemden. Maar het ging zelfs verder: op een dag kwam mijn dochter thuis met een blauw oog. Toen ik aan de uitbaatste­r vroeg hoe dat kwam, zei ze dat mijn dochtertje waarschijn­lijk van de glijbaan was gevallen.”

Féline zit ondertusse­n in de derde kleuterkla­s en doet het goed. “Ze is zelfs voor op haar ontwikkeli­ng. Ze is nog altijd angstig wanneer ze alleen moet gaan slapen en ze krimpt ineen wanneer iemand boos is op haar, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn dochter veerkracht­ig genoeg is opdat deze nare ervaringen haar niet blijvend zullen tekenen.”

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Glenda vernam nu pas wat haar dochtertje moest ondergaan bij Mippie en Moppie en diende klacht in.
FOTO OLIVIER MATTHYS Glenda vernam nu pas wat haar dochtertje moest ondergaan bij Mippie en Moppie en diende klacht in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium