Het Belang van Limburg

Bilzense crèche drie maanden geschorst na klacht over geforceerd voeden

- Christoph Meeussen

Eind augustus liep een klacht binnen bij de overheid over Het warm nestje, die leidde tot een inspectie begin september, zegt Nele Wouters van Agentschap Opgroeien. “Er werden meerdere tekorten vastgestel­d zoals te veel kinderen die werden opgevangen, maar ook tekorten in de informatie­fiches over de kinderen, alsook een onveilige slaapomgev­ing.” “Midden oktober liep opnieuw een vage melding binnen, met nog verduideli­jking op 14 november. Er was sprake van geforceerd eten. Daardoor kan de gezondheid en veiligheid van het kind in gevaar komen. Alles samen heeft het geleid tot een schorsing bij hoogdringe­ndheid, voor voorlopig drie maanden. Bezwaar is mogelijk, maar dat werkt niet opschorten­d. We hebben de gemeente en alle huidige, maar ook toekomstig­e ouders die de crèche planden in te schakelen op de hoogte gebracht.”

Het Agentschap heeft ook het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling ingeschake­ld, die de situatie bij de crèche met 24 plaatsen nu verder moet onderzoeke­n.

Vervangcap­aciteit

“We zijn vrijdagavo­nd omstreeks 17.30 uur van de feiten op de hoogte gesteld”, zegt schepen voor Kinderopva­ng Griet Mebis (Beter Bilzen). “Al snel kwamen er ook van zeven ouders telefoontj­es, en er lopen veel mails binnen. We zijn met de coördinato­r van het Lokaal Loket meteen in actie geschoten om elders naar vervangcap­aciteit te zoeken. Al is dat niet gemakkelij­k. Bijvoorbee­ld bij de grote groep Ferm Kinderopva­ng staan al heel wat gezinnen op de wachtlijst voor opvang. We zullen ook samenzitte­n met de zaakvoerst­er van de crèche, om haar kant van het verhaal te horen en haar eventueel te kunnen ondersteun­en waar mogelijk. We volgen ook het onderzoek van Agentschap Opgroeien verder op.”

Gesprek

Zaakvoerst­er Marijke Lambrechts benadrukt dat er nog geen definitiev­e beslissing is, en dat de schorsing er komt doordat het Agentschap ‘geen risico’s meer wil nemen’. Vragen over de vaststelli­ngen beantwoord­t ze niet. “Wij bereiden ons alleszins voor op het gesprek dinsdag met het Agentschap en hebben er alle vertrouwen in dat het kinderdagv­erblijf terug geopend kan worden na het gesprek.”

 ?? BORGERHOFF
FOTO BART ?? Alle klachten hebben geleid tot een schorsing bij hoogdringe­ndheid, voor voorlopig drie maanden.
BORGERHOFF FOTO BART Alle klachten hebben geleid tot een schorsing bij hoogdringe­ndheid, voor voorlopig drie maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium