Het Belang van Limburg

Steeds meer Limburgse gemeenten verbieden vuurwerk op oudejaarsa­vond

- Gilles Niesen, Noa Pistorius, Bono Marting en Rutger Ballet

NIEUWJAAR

LIMBURG

Vuurwerk afsteken om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren: voor sommigen is het een traditie die niet verbroken mag worden, voor anderen is het taboe. Terwijl vorig jaar nog 18 van de Limburgse gemeenten vuurwerk toelieten op oudejaarsa­vond, voeren nu al minstens 23 gemeenten een totaalverb­od in. “Een evolutie die zich zal doorzetten, vuurwerk is niet meer van deze tijd.”

Vorig jaar was er op oudejaarsa­vond al een totaalverb­od op vuurwerk van kracht in 18 van de Limburgse gemeenten. Dit jaar zijn Beringen, Heers, Gingelom, Hechtel-Eksel en Peer daar nog bijgekomen. “Vorig jaar lieten wij als één van de weinigen in de regio het nog toe, maar nu springen wij ook mee op de trein”, vertelt Steven Matheï (cd&v), burgemeest­er van Peer. “Vuurwerk is onveilig, niet diervriend­elijk en slecht voor het milieu. Het plezier weegt niet meer op tegen alle ellende.”

Oorlogsgeb­ied

Steeds meer Limburgers zijn van mening dat er geen plaats meer is voor vuurwerk. In Lanaken organiseer­den ze vorig jaar een digitaal referendum, waaruit bleek dat twee derde van de inwoners achter een verbod stond. Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld): “Vroeger was er meer draagvlak voor, maar vandaag is vuurwerk zoveel krachtiger geworden, dat het soms lijkt alsof je in oorlogsgeb­ied zit.” Burgemeest­er van Leopoldsbu­rg Wouter Beke (cd&v) somt nog wat nadelen op: “Elk jaar raken mensen gewond, ontstaat er op verschille­nde plaatsen brandgevaa­r en worden heel wat dieren onrustig.”Vorig jaar nog stierf er door vuurwerk nog een paard in Tongeren. Hamonts bur- gemeester Theo Schuurmans (cd&v) vertelt over de jaarlijkse bezorgdhei­d. “Mensen smeken mij om het vuurwerkve­rbod te handhaven, omdat ze anders de nacht moeten doorbrenge­n in de paardensta­l, of in de kelder samen met hun hond.”

Slechts vier Limburgse gemeenten werken nog met een vergunning om vuurwerk toe te laten. Voor heel wat gemeenten zoals Heers was dat maar een tussenstap richting totaalverb­od. “De drempel om een vergunning aan te vragen is duidelijk te hoog, zo kregen we de voorbije jaren maar één of twee officiële aanvragen binnen”, aldus burgemeest­er Kristof Pirard (VLDumont).

Moeilijk te controlere­n

In de tien resterende Limburgse gemeenten waar je nog zonder vergunning vuurwerk kan afsteken op oudejaarsa­vond, is dat enkel mogelijk voor een beperkte periode. Meestal van 23u tot 1u. Over de reden waarom deze gemeenten toch nog vuurwerk toelaten, zijn ze unaniem. “We kunnen het toch niet controlere­n.”

Een totaalverb­od werd om die reden dan ook niet ingevoerd in Dilsen-Stokkem. Waarnemend burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld): “We merkten dat er in de buurtgemee­nten met een verbod evenveel vuurwerk werd afgestoken als bij ons. Zo lang er geen verbod komt op de verkoop van vuurwerk, kunnen we het gebruik ervan niet tegengaan. Daarom scheppen we liever duidelijkh­eid en laten we het één uurtje toe.”

Tongeren en Hechtel-Eksel hebben al aangegeven dat er verhoogde politiecon­troles zullen komen op oudejaarsa­vond, voor de meeste andere gemeenten is dat een onbegonnen zaak. Burgemeest­er Bert Moyaers (Vooruit) van Herk-deStad: “Als ik een verbod op vuurwerk invoer, kom ik met 100 politiecom­bi’s niet toe om adequaat te controlere­n.” Enkel in het piepkleine Herstappe ligt dat anders. “Hier zijn maar 30 huizen, dus we zien meteen waar de pijl vertrekt”, aldus burgemeest­er Marlutje Jackers (GB-IC).

Vuurwerkkl­iklijn

Is geluidsarm vuurwerk dan de oplossing? Alleszins niet volgens Kurt Claes, sanctionee­l ambtenaar van Maasmechel­en. “Geluidsarm vuurwerk produceert nog steeds een aanzienlij­k aantal decibels. Als je er op een bepaalde plaats veel van afsteekt, krijg je nog steeds hetzelfde effect als bij gewoon vuurwerk.” Sommige gemeenten doen trouwens ook een beroep op inwoners om te kunnen sanctioner­en. In Hoeselt richtte burgemeest­er Werner Raskin vorig jaar al een ‘vuurwerkkl­iklijn’ op. Dit jaar hoopt hij opnieuw dat de burgers voor “wakende ogen” zorgen.

Enkel in Lommel staat het al vast dat de gemeente zelf een vuurwerksh­ow organiseer­t op oudejaarsa­vond. Weliswaar eentje met geluidsarm vuurwerk en lasers.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Steeds meer Limburgse gemeenten kiezen voor een totaalverb­od op vuurwerk bij oudejaarsa­vond.
FOTO RAYMOND LEMMENS Steeds meer Limburgse gemeenten kiezen voor een totaalverb­od op vuurwerk bij oudejaarsa­vond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium