Het Belang van Limburg

80.000 verkeersdo­den in 50 jaar tijd: “Een stad zo groot als Hasselt”

- Lien Vande Kerkhof

VERKEERSVE­ILIGHEID HASSELT In 50 jaar tijd vielen er 80.000 verkeersdo­den, ongeveer evenveel als het inwonersaa­ntal van Hasselt. Vias en de vzw Ouders van Verongeluk­te Kinderen rolden zondag symbolisch een tapijt uit met de namen van de slachtoffe­rs. “Hier staan de namen van mijn partner en zoontje.”

In 1972, exact een halve eeuw geleden, noteerden we met 3.101 personen het hoogste aantal verkeersdo­den ooit in ons land. “Sindsdien is het aantal verkeersdo­den progressie­f gedaald”, stelt Stef Willems, woordvoerd­er van Vias Institute. “In 2019 waren er 644 verkeersdo­den en vorig jaar 516. Toch staat de teller van het aantal verkeersdo­den sinds dat rampjaar op 80.000, dat is evenveel als het aantal inwoners van de stad Hasselt. Daarom komen we op deze Internatio­nale Herinnerin­gsdag voor Verkeerssl­achtoffers symbolisch samen in de Limburgse hoofdstad. We rollen een tapijt uit met de namen van alle slachtoffe­rs.”

Jeffrey en Tibo

Twee van de slachtoffe­rs op het tapijt zijn Jeffrey (24) en Tibo (2), de partner en het zoontje van Saartje Bruelemans uit Leopoldsbu­rg, die zeventien jaar geleden verongeluk­ten. “Jeffrey ging als vrachtwage­nchauffeur regelmatig naar Engeland en wij reisden wel eens met hem mee”, begint Saartje haar getuigenis. “Op twee kilometer voor de plaats waar we de boot zouden oprijden, kwam een vrachtwage­n ons slingerend tegemoet. De chauffeur had zijn stuur duidelijk niet meer onder controle. Jeffrey besloot om van de weg af te gaan en zette zich op de berm. Hij ving de volledige klap op en bleef roerloos achter zijn gordel vastzitten. Zijn stuur en dashboard, alles was weg. Zelf was ik geen moment buiten bewustzijn. Mijn moederhart klopte in mijn keel. Waar was Tibo? Ik hoorde mijn zoontje kreunen maar vond hem niet tussen al die ravage. Gelukkig stopten omstanders meteen om ons te helpen.” Wat volgde, was een rollercoas­ter van emoties: “In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik zwanger was. Geen complete verrassing: Jeffrey en ik zouden na het weekend een zwangersch­apstest doen. Ik zat in een rolstoel en wilde zo snel mogelijk naar mijn zoontje, maar werd naar een kamer gereden. Daar kreeg ik het nieuws dat

Tibo het niet gehaald had, hij was zelfs niet naar het ziekenhuis gebracht. Mijn zonnetje werd voor altijd een sterretje.”

Het leven van Saartje veranderde voorgoed, maar ze vond wel de kracht om door te gaan. “Ik heb intussen twee zonen: Stef (17) en Mick (13). Als Stef straks de baan zou opgaan, reken ik op de alertheid van alle chauffeurs. Ik vertel dit verhaal in de hoop zo veel mogelijk mensen een geweten te schoppen in het verkeer.”

Hallucinan­t

De Internatio­nale Herinnerin­gsdag voor Verkeerssl­achtoffers wordt wereldwijd georganise­erd door de Verenigde Naties, en in België gepromoot door de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen (OVK). “We rollen het tapijt met 80.000 namen vandaag uit in Hasselt, omwille van de pakkende symboliek”, legt Koen Van Wonterghem, gedelegeer­d bestuurder van OVK uit. “In 50 jaar tijd liet een hele stad het leven in het verkeer. Een schrijnend beeld.”

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) was aanwezig tijdens het herdenking­smoment. “De laatste cijfers van de verkeersve­iligheidsb­arometer suggereren dat het aantal verkeersdo­den in 2022 weer lichtjes zal stijgen. Hallucinan­t natuurlijk. We investeren maximaal in veilige en comfortabe­le infrastruc­tuur, plaatsen trajectcon­troles, blijven middelen voorzien voor educatie en sensibilis­ering en toch zien we helaas geen positieve evolutie in de ongevallen­cijfers. We monitoren ons verkeerspl­an permanent, focussen vooral op gedrag en zullen bijsturen waar nodig.”

 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Saartje Bruelemans (onder) vertelde hoe haar partner en zoontje 17 jaar geleden verongeluk­ten.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Saartje Bruelemans (onder) vertelde hoe haar partner en zoontje 17 jaar geleden verongeluk­ten.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium