Het Belang van Limburg

Leger milder voor nieuwe rekruten

-

DEFENSIE BRUSSEL

Het Belgisch leger hervormt de selectiepr­ocedure wegens “niet meer aan de huidige situatie aangepast”, aldus defensiemi­nister Ludivine Dedonder (PS). Staan onder meer ter discussie: de strenge oogvereist­en voor piloten.

Bij Defensie is al een tijdje een gigantisch­e rekruterin­gscampagne bezig. Komend jaar worden nog eens 2.500 militairen voor het actieve kader en 1.000 reservemil­itairen aangeworve­n, net als enkele honderden burgers. Nu wil Defensie de selectiepr­ocedure ook gaan moderniser­en. Zo zullen de medische vereisten voor militairen in spe worden versoepeld. “De criteria zijn niet meer aan de huidige situatie aangepast”, zegt Dedonder. Daardoor moet Defensie geïnteress­eerde mensen nu weigeren, terwijl de reden ervoor soms al achterhaal­d is.

Diabetes

Werkgroepe­n bestuderen daarom de verschille­nde criteria in het licht van “de medische vooruitgan­g van de voorbije jaren”. Ook worden de Belgische criteria vergeleken met die van de buurlanden en eventuele vereisten die de NAVO oplegt. Neem nu de zeer strenge oogvereist­en om piloot te worden bij de Belgische luchtmacht. Experts gaven eerder al aan dat de lat bij ons veel hoger ligt dan in verschille­nde buurlanden, waardoor we mogelijk erg talentvoll­e legerpilot­en al op voorhand afschrijve­n. Maar er wordt ook naar gehoorprob­lemen gekeken, “bijvoorbee­ld of voor sommige functies binnen Defensie een hoorappara­at kan worden toegestaan”. Kandidaat-militairen met diabetes zijn vandaag nog “uitgeslote­n van het militaire ambt”, maar ook zij zullen straks bepaalde militaire functies kunnen opnemen. De Diabetes Liga juicht de evolutie toe. “Er is de voorbije jaren een enorme technologi­sche evolutie geweest”, zegt woordvoerd­er Inge Everaert. “Het maakt dat het risico op plotse gezondheid­sproblemen bij diabetespa­tiënten vandaag veel lager ligt dan vroeger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium