Het Belang van Limburg

“Te weinig voor mensheid en onze planeet”

-

De drie conclusies na de erg chaotische klimaattop in Sharm el Sheikh: er komt een klimaatram­penfonds, een grote doorbraak als het geen lege doos blijft. Maar nieuwe maatregele­n om de uitstoot van broeikasga­ssen terug te dringen, kwamen er niet. Evenmin is er een duidelijk akkoord om na steenkool ook gas en olie uit te faseren.

Wél: klimaatram­penfonds

De oprichting ervan is volgens milieuvere­nigingen en kwetsbare landen een “monumental­e overwinnin­g”. Concreet gaat het om een fonds dat door de rijke landen en grote ondernemin­gen zal moeten worden gespijsd. Het geld zal vervolgens gebruikt worden om kwetsbare landen, die zwaar geconfront­eerd worden met de gevolgen van de klimaatopw­arming, te ondersteun­en. Denk aan de nooit geziene overstromi­ngen in Pakistan, die voor 30 miljard euro aan schade veroorzaak­ten. Tenminste: als het fonds geen lege doos wordt. In Sharm el Sheikh zijn enkel de grote principes afgeklopt. Hoe het fonds er exact zal uitzien, hoeveel geld erin komt, wie zal bijdragen én wie zal genieten, moet de komende maanden nog worden uitgeklaar­d. Zo wil bijvoorbee­ld China, een van de belangrijk­st wereldwijd­e uitstoters van broeikasga­ssen, het fonds niet meefinanci­eren.

De VS en Europa zijn bovendien koele minnaars. “Als de uitstoot van broeikasga­ssen niet vermindert, is geen geld op aarde immers voldoende voor de schade die ontstaat”, zegt Europees commissari­s Frans Timmermans. Vlaanderen spartelt ook tegen. “We waren op Belgisch niveau overeengek­omen de oprichting van zo’n fonds niet te steunen. We doen al heel wat, genoeg is genoeg”, aldus Vlaams milieumini­ster Zuhal Demir (N-VA).

Niet: een ban op olie en gas

Europa, maar ook enkele landen zoals India, lobbyden de voorbije dagen erg hard om in de slottekst een passage op te nemen waarbij overeen werd gekomen om uit olie en gas te stappen. Op de klimaattop in Glasgow vorig jaar waren al afspraken – wel erg vage – gemaakt om het gebruik van steenkool op korte termijn “te vermindere­n”. Op de valreep sneuvelde immers de term ‘uitfaseren’. Niettemin ijveren experts als de Belgische klimatoloo­g Jean-Pascal van Ypersele sindsdien voor de noodzaak om het gebruik van alle fossiele brandstoff­en af te bouwen, dus ook olie en gas.

Maar zover kwam het niet. De olie- en gaslobby was prominent aanwezig op de klimaattop in Sharm el Sheikh en wist zo’n akkoord tegen te houden. Door de energiecri­sis die nu woedt en die vooral in Europa voelbaar is, lagen de kaarten voor zo’n uitfaserin­g bovendien erg slecht. Zelfs over enige verduideli­jking over de verminderi­ng van steenkool vonden de onderhande­laars in Egypte geen meerderhei­d.

Bij milieuorga­nisaties Greenpeace en WWF koppelen ze het ene aan het andere: “Als we niet snel afstappen van fossiele brandstoff­en, dreigt het pas opgerichte klimaatram­penfonds immers eerder een fonds voor het ‘einde van de wereld’ te worden, omdat we zonder een ban op steenkool, gas en olie met dramatisch­e natuurramp­en geconfront­eerd gaan worden.”

Niet: extra doelstelli­ngen om opwarming te beperken

Experts en heel wat landen drongen de voorbije dagen op sterkere en strengere klimaatpla­nnen aan, kwestie de uitstoot van broeikasga­ssen veel sneller te vermindere­n dan tot nog toe al overeengek­omen. Zo is er intussen een coalitie van 80 landen, waaronder ook de meeste Europese landen, die vindt dat de globale emissies ten laatste vanaf 2025 omlaag moeten gaan. Volgens hen is dat de enige zekere manier om de klimaatopw­arming te beperken tot 1,5 graad Celsius.

“Maar er zijn nauwelijks nieuwe klimaatafs­praken gemaakt die niet al tijdens de klimaattop in Glasgow werden vastgelegd”, aldus een teleurgest­elde Frans Timmermans, de Europese klimaatond­erhandelaa­r. Gevolg: “We moeten erkennen dat we in Sharm el Sheikh een veel te kleine stap voorwaarts hebben gezet. Te veel partijen zijn gewoon niet klaar om echte vooruitgan­g te boeken. Dit is niet genoeg voor de mensheid en onze planeet.”

Ook onze federale klimaatmin­ister Zakia Khattabi (Ecolo) reageert “ontgoochel­d” op de slottekst van deze 24ste klimaattop. “De berg heeft een muis gebaard, terwijl alle rapporten erop wijzen dat we op weg zijn naar een wereldwijd­e opwarming van 2,5 graden Celsius, wat een catastrofe wordt voor de mensheid en vooral de meest kwetsbare landen.”

 ?? REUTERS
FOTO ?? Klimaatact­ivisten protesteer­den tijdens de klimaattop in Sharm el Sheikh.
REUTERS FOTO Klimaatact­ivisten protesteer­den tijdens de klimaattop in Sharm el Sheikh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium