Het Belang van Limburg

Ömer organiseer­t trainingsk­amp voor ngo-medewerker­s en journalist­en in risicogebi­eden

- Lien Vande Kerkhof

VEILIGHEID GENK Ömer Tosun uit Genk gaat oorlogsjou­rnalisten, zakenmense­n en ngo-medewerker­s voorbereid­en op missies in risicogebi­eden tijdens een gloednieuw trainingsp­rogramma. “De cameraman van Al Jazeera komt al, maar ook de nieuwe Rudi Vranckx is welkom.”

Zakenlui, humanitair­e organisati­es of internatio­nale oorlogscor­respondent­en op missie belanden regelmatig in een hinderlaag, worden beschoten of raken levensgeva­arlijk gewond. Ömer Tosun, zaakvoerde­r van het gloednieuw­e bedrijf BLUESPEAR in Genk, organiseer­t voor het eerst een training om deze mensen voor te bereiden op mogelijke rampscenar­io’s in gevarenzon­es.

Als internatio­naal veiligheid­sconsultan­t is Ömer zelf niet aan zijn proefstuk toe. “Ik begon mijn carrière bij de politie en werkte in Brussel en Genk”, vertelt hij. “In 2011 kreeg ik de kans om voor de Federale Politie naar Kosovo te gaan. Zo belandde ik in het internatio­nale veiligheid­scircuit en ging ik niet veel later aan de slag voor het Libanon Tribunaal in Den Haag. Ik volgde veiligheid­straininge­n over de hele wereld en deed jarenlang aan getuigenbe­scherming in Mali. Ik stond bijvoorbee­ld in voor de veiligheid van belangrijk­e families die gevaar liepen in conflictge­bieden. Toen ik er tijdens corona vijf maanden vastzat met amper brandstof of internet maakte ik een klik in mijn hoofd. Ik kon mijn familie niet meer missen, maar wilde mijn expertise ook niet verloren laten gaan. Met de ervaring die ik bij elkaar gesprokkel­d had, besloot ik anderen te gaan opleiden.”

HEAT-training

De allereerst­e gespeciali­seerde HEAT-training (Hostile Environmen­t Awareness) van het piepjonge bedrijf vindt plaats in ’t Fort van Koningshoo­ikt in Lier, van 5 tot 9 december. “Deelnemers zullen er leren omgaan met gevaarlijk­e situaties, stress en conflicten”, verduideli­jkt Ömer. “We doorlopen een zestiental topics, beginnen bij de basis en bouwen op naar een geënscenee­rde eindproef. Een eerste belangrijk topic is bijvoorbee­ld pre-deployment. Voor je naar het buitenland vertrekt, moet je je naasten daarop voorbereid­en. Toen ik voor het eerst naar Kosovo ging, was mijn dochter vier jaar oud. Ik gaf haar een kalender waarop ik genoteerd had wanneer ik thuis zou zijn en wat we dan samen gingen doen. Dat soort dingen, net als de hele administra­tieve rompslomp, zijn van niet te onderschat­ten belang.” “Verder zullen we deelnemers onder meer opleiden over explosieve­n en hen communicat­ietraining geven. Ze krijgen ook een doorgedrev­en medische cursus over het gebruik van niet alledaagse tools zoals een tourniquet of het aanleggen van een spalk. De trainingen worden gegeven in vorm van presentati­es, groepsacti­viteiten en realistisc­he simulaties en scenario’s door zeer bekwame en ervaren instructeu­rs.”

Een van die instructeu­rs is de Nederlands­e oorlogsjou­rnalist Joanie de Rijke, die in 2008 zelf werd ontvoerd door de taliban. “Joanie is de persoon bij uitstek om deelnemers stressmana­gement in extreme situaties bij te brengen. Ook haar zus Merel de Rijke maakt deel uit van het opleidings­team. Als traumapsyc­holoog hielp ze Joanie bij het verwerken van haar ontvoering. Op de laatste trainingsd­ag zetten we een levensecht­e ontvoering in scène: deelnemers zullen heel wat prikkels en obstakels te verwerken krijgen en daarbij al hun opgedane kennis en vaardighed­en moeten toepassen. Als ze dan helemaal door het lint gaan, is het belangrijk dat er iemand aanwezig is om hen mentaal bij te staan.”

Prijskaart­je

Het prijskaart­je van het vijfdaagse trainingsp­rogramma bedraagt 2.799 euro, exclusief btw. “Niet weinig”, beseft Ömer, “maar echt alles zit erin: vervoersko­sten van en naar de luchthaven van Zaventem, overnachti­ngen op hotel, ontbijt, catering en studiemate­riaal. Voorlopig hebben we vooral internatio­nale inschrijvi­ngen: onder meer een Zwitserse journalist­e die op het punt staat om naar Oekraïne te vertrekken, VN-medewerker­s uit Irak en een cameraman van Al Jazeera. Maar als de nieuwe Rudi Vranckx zich geroepen voelt: er zijn nog enkele plaatsen vrij. Het is de bedoeling dat we deze trainingen meermaals per jaar gaan aanbieden.”

→ Meer info: www.bluespear.eu

 ?? FOTO RR ?? Een van de instructeu­rs is de Nederlands­e oorlogsjou­rnalist Joanie de Rijke.
FOTO RR Een van de instructeu­rs is de Nederlands­e oorlogsjou­rnalist Joanie de Rijke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium