Het Belang van Limburg

“60 tot 70% van alle opgewekte elektricit­eit in Qatar wordt gebruikt om airco’s te laten bollen”

-

Er was vooraf heel wat te doen rond de verzengend­e hitte in Qatar. 50°C in de zomer, waardoor voetballen in die bakoven geen optie was. En hop, het WK verhuisde naar de herfst. In Qatar betekent dat nog altijd 33°C overdag en 24°C rond middernach­t. Dus ja, het is nog altijd heet.

Wat we vreesden, is in Qatar ook werkelijkh­eid geworden. Omdat er zoveel heisa werd gemaakt rond de verzengend­e hitte, wordt er alles aan gedaan om van de hele stad Doha een koelkast te maken.

In het gigantisch­e perscentru­m van het Al Bayt Stadion (inclusief McDonald’s), toneel van de openingswe­dstrijd, hangen net boven ons hoofd grote, langwerpig­e ballonnen (XL-versies van de plooiballo­nnen die clowns gebruiken) met gaten in. Voortduren­d wordt er ijskoude lucht doorgejaag­d. Gelukkig hebben we meerdere pulls in onze reiskoffer gestopt.

Werkelijk overal draait de Qatarese airco overuren. In de officiële FIFA-bussen, aan restaurant­tafels, zelfs tot op het toilet van het trainingsc­entrum waar de Rode Duivels neergestre­ken zijn. Een van onze collega’s kucht al dagenlang. We schrikken er dan ook niet van dat 60 tot 70% van alle opgewekte elektricit­eit in Qatar wordt gebruikt om airco’s te laten bollen. Hoeveel dat (het milieu) kost, daar hebben we het raden naar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium