Het Belang van Limburg

Geheim wapen van Doku was wereldkamp­ioen op de 4x400m

-

Jérémy Doku (20) lijkt na maanden blessurele­ed net op tijd klaar om te knallen. De spurtbom van Rennes deed er alles aan om fit te raken. Zo laat hij zich begeleiden door Marc Raquil (45), de Fransman die in 2003 goud veroverde op de 4x400 meter.

De voorbije twee seizoenen bij Stade Rennes waren allesbehal­ve gemakkelij­k. Als explosieve jongen sukkelde Doku van de ene spierbless­ure in de andere. “Nu voel ik me gelukkig goed”, aldus het jeugdprodu­ct van Anderlecht. “Ik hoop dat ik mijn blessurele­ed heb gehad. Als je steeds uitvalt, vraag je je voortduren­d af waarom. Dan zijn er 1.000 oorzaken te bedenken, maar de juiste reden weet je nooit. Daarom heb ik ook gestresst in de week voor de WKselectie. Zou ik erbij zijn? Ik moest fit zijn.”

Doku liet dit seizoen weinig aan het toeval over. Een tijdje geleden kwam hij in contact met Marc Raquil, een Franse sprinter die in 2003 een gouden medaille won op het WK atletiek. De Rode Duivel trok in juni met Raquil naar Tenerife voor een vierdaagse stage. Het doel? Doku’s loopstijl verbeteren zodat hij minder blessures zou oplopen. “Raquil had opgemerkt dat Jérémy nogal bruusk afremt na zijn sprints”, vertelde Doku’s vriend en begeleider Sylvester Agyei daar eerder over. “Dat was vooral slecht voor zijn quadriceps, voor zijn knieën... Daarom wilde Raquil hem technieken aanleren om zijn spurts beter te controlere­n.”

Raquil miste de Spelen van 2004 en 2008, eveneens door blessures. Doku leerde naar eigen zeggen veel van hem. In Frankrijk gaf de dribbelaar aan: “Onze stage op Tenerife verliep uitstekend. Ik leerde er meer ontspannen lopen. Wie te bruusk rent, wekt spanningen in de spieren op en dat is risicovol.”

Ex-assistent Ferguson

Niet dat die Franse spurtkampi­oen hem een wondermidd­el aanreikte. Doku miste dit seizoen nog 11 competitie­matchen, maar hij krijgt nog altijd tips van Raquil hoe hij zijn lichaam moet verzorgen. Dat hielp hem aan een WKselectie. België prijst zich gelukkig, want Doku heeft een uniek profiel. Met zijn snelle acties kan hij een match openbreken. In het verloren oefenduel tegen Egypte bracht de dribbelaar als invaller meer schwung en dreiging. “Ik wist dat het vuur nog in mijn benen zat en ik kan de ploeg helpen als de match op slot zit”, legde hij nog uit. “Of ik nu basisspele­r ben of invaller: ik ga genieten van elke minuut. Ik weet immers heel erg goed hoe kostbaar die zijn. Elke dribbel, elke baltoets, elke versnellin­g maakt me nu gelukkig.” Zijn dribbelvaa­rdigheid zou overigens ook verbeterd moeten zijn. Op die vierdaagse stage in Tenerife werkte Doku namelijk ook met de 82-jarige Francisco Filho. Dat is een ex-assistent van Alex Ferguson bij Manchester United die indertijd de jonge Cristiano Ronaldo hielp openbloeie­n.

 ?? FOTO BELGA ?? Jérémy Doku.
FOTO BELGA Jérémy Doku.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium