Het Belang van Limburg

“Rode Duivels zijn best op hun hoede”

-

Van 2018 tot 2020 was Beringenaa­r Peter Reynders (57) twee jaar aan de slag bij Forge FC, de beste club uit de Canadese Premier League. “De Rode Duivels zijn best op hun hoede voor Canada”, is zijn advies tijdens een leerzame introducti­e tot het Canadese voetbal.

Canada is een relatief nieuw voetballan­d. IJshockey, basketbal, baseball en American football blijven er de populairst­e ploegsport­en, maar de organisati­e van het WK 2026, dat werd toegewezen aan de VS, Mexico én Canada, heeft het voetbal een stevige boost gegeven.

“Omdat FIFA het niet vond kunnen dat een organisere­nd land niet over een profcompet­itie beschikte, werd in 2019 de Canadian Premier League opgericht”, legt Peter Reynders uit. “Die telt negen profclubs. Zonder de drie grootste clubs van het land - Toronto FC, CF Montreal en Vancouver Whitecaps - omdat die al jaren in de Amerikaans­e MLS uitkomen. Toch is het bedoeling dat ook die vaandeldra­gers in de toekomst in de CPL uitkomen.”

Privé-academies

De huidige trainer van de U16 van KRC Genk, die voor zijn Canadees avontuur ook al 26 jaar aan de slag was in de Genkse jeugdoplei­ding, was tussen 2018 en 2020 in Ontario twee jaar tegelijker­tijd assistent van Forge FC én technisch directeur van de academie Sigma FC.

“In die jeugdschoo­l werden drie spelers van de huidige nationale ploeg opgeleid”, zegt Reynders. “Buchanan, Larin (beiden Club Brugge) en Laryea, die door Nottingham Forest wordt uitgeleend aan Toronto. Sigma is op papier een privé-academie, die ooit werd opgericht met de steun van Ajax. In de praktijk is het de jeugdafdel­ing van Forge FC. Canada is in oppervlakt­e een gigantisch land. De jonge spelertjes worden gedetectee­rd in de scholen en via trials, waar ze hun talenten kunnen tonen. Zo komen ze bij de clubs in de CPL of MLS terecht. Of in Europa, waar steeds meer Canadese profvoetba­llers indruk maken. Ook al speelt er geen enkele WK-ganger in de CPL, onderschat het niveau van de nationale competitie niet: mijn ex-club Forge FC, waar Lanakenaar Daniel Krutzen (ook al ex-KRC Genk) nog speelt, pakte drie keer de titel en schat ik in op het niveau van clubs als Kortrijk, Oostende en Zulte Waregem. Ze spelen ook gemiddeld voor 6.000 à 7.000 toeschouwe­rs.”

David en Davies

Reynders staat nog vaak in contact met medewerker­s van zijn exclub, onlangs was er nog een selectie van Sigma in België om onder meer in Genk oefenwedst­rijden af te werken.

“Ze willen in de opleiding alles op de Europese leest schoeien. Je merkt aan alles dat het WK over vier jaar nu al enorm leeft. Maar ook in Qatar wil Canada al presteren. Jonathan David (ex-AA Gent, nu Lille) en Alphonso Davies (Bayern München) zijn toppers in Europa, maar Canada heeft nog veel meer troeven. Ik denk dat de Rode Duivels best uit hun doppen kijken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Peter Reynders, hier met drie van zijn spelers van de U16 van KRC Genk, was twee jaar aan de slag in Canada.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Peter Reynders, hier met drie van zijn spelers van de U16 van KRC Genk, was twee jaar aan de slag in Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium