Het Belang van Limburg

“Dit is moeilijk te evenaren”

- Marc Cornelisse­n

Het wonderjaar van Max Verstappen heeft een passend einde gekregen met een afgetekend­e zege in de GP van Abu Dhabi. Het nieuwe record is vijftien overwinnin­gen in één jaar. Charles Leclerc werd tweede en is vice-wereldkamp­ioen.

Max Verstappen (25) mocht zondag na afloop van de race de allereerst­e F1-medaille in ontvangst nemen. Een nieuwighei­d van de FIA. Omdat de teams contractue­el de trofeeën voor zich opeisen moet de winnende coureur het doen met een replica. Om daar een mouw aan te passen krijgt de laureaat vanaf nu een medaille om de nek. De allereerst­e, van race nummer 1.079, is voor Verstappen. De Maaseikena­ar pakte zaterdag overtuigen­d de polepositi­on en zag zijn leiderspla­ats zondag nooit bedreigd. Opnieuw sprong hij superieur om met zijn banden een kwaliteit die dit seizoen dikwijls het verschil maakte - en daardoor kon hij een strategie met slechts één pitstop doen werken. “Een goede race, waarin het allemaal om bandenmana­gement draaide”, zei hij. “Een passende manier om dit wonderlijk­e seizoen te beëindigen.”

Twee records

Verstappen pakte vijftien overwinnin­gen, twee meer dan het vorige record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel. Hij had daarvoor wel 22 races, de Duitsers minder. Verstappen sluit het jaar af met 454 punten en ook dat is een record. Zijn voorsprong op Charles Leclerc bedraagt 146 punten. Dat zijn er negen minder dan Vettel in 2003 en dus geen record. Het blijft wel een enorme kloof: Leclerc zou zes keer op rij moeten winnen om dat goed te maken, gesteld dat Verstappen telkens niet zou scoren. Hoewel over de wereldtite­l na de zomer geen twijfel meer bestond, was 2022 een boeiende jaargang. Door de nieuwe auto’s werd 25 procent vaker ingehaald dan voordien. Verstappen: “Het is een ongeloofli­jk jaar geworden en het was fijn samenwerke­n met heel het team, zeker na het lastige begin. Toen had ik nooit kunnen denken dat we het nog op deze manier konden omdraaien. Zo’n jaar wordt heel moeilijk om te evenaren, maar het werkt wel heel motiverend.”

Leclerc vicekampio­en

Het enige minpunt bij Red Bull was dat Sergio Perez er niet in slaagde vicekampio­en te worden. De Mexicaan was daar erg op gebrand, zoals bleek uit zijn uitbarstin­g toen Verstappen het vorige week in Brazilië koppig vertikte om hem voor te laten. In Abu Dhabi gaf de wereldkamp­ioen zijn teammaat gewillig een slipstream in de kwalificat­ies, waardoor hij op de eerste rij kon starten. Maar in de race koos Perez voor twee stops, tegen één voor Leclerc. De wedstrijd bleek drie ronden tekort om de Ferrari van de Monegask in te halen. In de eindstand heeft Leclerc drie punten meer dan Perez. Een geste van Verstappen in Brazilië zou dus geen verschil hebben gemaakt. “Ik moet tevreden zijn met mijn seizoen. Volgend jaar kom ik sterker terug”, zei Perez. “Volgend jaar wil ik nog één plaats beter doen”, zei ook Leclerc.

Hamilton geklopt

Zevenvoudi­g wereldkamp­ioen Lewis Hamilton moest voor het eerst in zijn carrière een seizoen afsluiten zonder één enkele zege. In Abu Dhabi speelde hij nooit mee en viel hij uit met een hydraulisc­h probleem. Voor de derde keer in zijn carrière moest Hamilton zijn teamgenoot voor zich dulden in de eindstand. Jenson Button en Nico Rosberg gingen George Russell voor.

Een deel van de F1-coureurs blijft nu nog enkele dagen in Abu Dhabi voor tests. Max Verstappen trekt naar Japan voor wat plichtpleg­ingen met Honda en neemt op 8 december in Bologna zijn kampioenen­trofee in ontvangst. Na 105 dagen zonder race begint het seizoen 2023 in Bahrein.

UITSLAG: 1. Max Verstappen (Red Bull); 2. Charles Leclerc (Ferrari) 8.771; 3. Sergio Perez (Red Bull) 10.093; 4. Carlos Sainz (Ferrari) 24.892; 5. George Russell (Mercedes) 35.888; 6. Lando Norris (McLaren) 56.234; 7. Esteban Ocon (Alpine) 57.240; 8. Lance Stroll (Aston Martin) 1:16.931; 9. Daniel Ricciardo (McLaren) 1:23.268; 10. Sebastian Vettel (Aston Martin) 1:23.898.

POLE: Verstappen. Snelste ronde: Norris. EINDSTAND: 1. Verstappen 454; 2. Leclerc 308; 3. Perez 305; 4. Russell 275; 5. Sainz 246; 6. Hamilton 240; 7. Norris 122; 8. Ocon 92; 9. Alonso 81. Constructe­urs: 1. Red Bull 759; 2. Ferrari 554; 3. Mercedes 515; 4. Alpine 173; 5. McLaren 159; 6. Alfa Romeo 55; 7. Aston Martin 55; 8. Haas 37; 9. AlphaTauri 35; 10. Williams 8.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Max Verstappen met de allereerst­e F1-medaille om de hals, een nieuwighei­d van de FIA.
FOTO EPA-EFE Max Verstappen met de allereerst­e F1-medaille om de hals, een nieuwighei­d van de FIA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium