Het Belang van Limburg

Robbe Ghys wint derde Gentse Zesdaagse op rij

- Werner Bourlez

BAANWIELRE­NNEN ZESDAAGSE VAN GENT Het honderdjar­ige bestaan van de Gentse Zesdaagse stond voor een groot deel in het teken van het afscheid van Iljo Keisse. Hij werd derde en zag dat de opvolging verzekerd is. In eerste instantie met het winnende duo Robbe Ghys-Lindsay De Vylder.

De afscheidne­mende Iljo Keisse ging proberen niet te blèten, en dat is hem aardig gelukt. “Als je kapot bent, gaat het beter”, reageerde Keisse. De keizer van het Kuipke won geen achtste keer, daarvoor was de tegenstand te sterk. Na een ferme strijd met het duo Yoeri Havik-Fabio Van den Bossche pakten Robbe Ghys en Lindsay De Vylder de overwinnin­g in deze feestediti­e. Voor Ghys een derde zege op rij, voor De Vylder is het de eerste. Op zijn 27ste treedt hij eindelijk wat uit de schaduw.

Een laatbloeie­r die nu eindelijk in zichzelf gelooft. “Mentaal heb ik grote stappen gezet, ik weet dat ik het kan”, aldus de renner van Sport Vlaanderen-Baloise. “Dat ik op het WK brons pakte in de ploegkoers (met Fabio Van den Bossche, nvdr.) gaf mij een boost. Ik stond eindelijk aan de start met vertrouwen, de jaren ervoor was er altijd wel iets.”

Ook bondscoach Kenny De Ketele stelde een metamorfos­e vast. “Vroeger trainde hij te hard, waardoor het op wedstrijde­n vaak misliep. Maar je mag ook niet van iedere jongere verwachten dat hij er meteen staat. Hij is een laatbloeie­r aan wie we nog veel plezier zullen beleven.” Voor Robbe Ghys was het zijn derde zege op rij in Gent. “Ik voelde een grote druk”, vertelde de naar Brakel uitgeweken Limburger. “Ik wou bewijzen dat ik het ook zonder Kenny De Ketele kan. Komt daarbij dat ik het WK moest missen door een knieblessu­re. Ik wou tonen dat ik er ook nog ben. En vooral: bewijzen dat het beste duo wint in Gent, dat het niet allemaal op voorhand is afgesproke­n.”

Magisch middenplei­n

Nog twee zesdaagsen blijven er tegenwoord­ig over: Gent en Rotterdam (6-11 december). En een driedaagse in Kopenhagen, vorige week gereden. Dat Gent overblijft, is geen verrassing. “Iedere renner met een hart voor de piste wil in het Kuipke rijden”, zegt de Brit Ethan Hayter van Ineos Grenadiers.

Nog voor de start dinsdag waren alle tickets de deur uit. “Al dat volk op het middenplei­n, dat is magisch”, zegt Hayter, wereldkamp­ioen omnium en ploegenach­tervolging. ”De sfeer kan je niet omschrijve­n. Ik zou hier ieder jaar willen komen. Jammer dat er zo weinig zesdaagsen overblijve­n. Zoals Wout van Aert in de winter aan veldrijden doet, wil ik op de piste rijden. De combinatie is perfect.”

 ?? FOTO BELGA ?? Robbe Ghys (l.) triomfeert met zijn ploeggenoo­t Lindsay De Vylder. Inzet: Iljo Keisse nam afscheid terwijl collega’s een erehaag vormden.
FOTO BELGA Robbe Ghys (l.) triomfeert met zijn ploeggenoo­t Lindsay De Vylder. Inzet: Iljo Keisse nam afscheid terwijl collega’s een erehaag vormden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium