Het Belang van Limburg

Vijf redenen waarom de intrede van Pidcock een zegen is voor de cross

- Stijn Joris

MERKSPLAS (SUPERPREST­IGE) EN OVERIJSE (WERELDBEKE­R) Zijn interviews in sappig Nederlands

Pidcock maakt er sinds dit jaar een zaak van om bij elk interview één vraag te beantwoord­en in het Nederlands. En dat bracht al hilariteit nog voor hij één trap gegeven had. “Om mijn Nederlands te oefenen”, lachte hij voor de camera’s. “Maar ik hou het bij één vraag, want ik ben een stomme ezel. Natuurlijk weet ik wat dat betekent.” (lacht) De toon was meteen gezet. Het sappige Vlaams maakt hem alleen maar populairde­r bij de crossfans.

Hij koerst met open vizier

Merksplas zaterdag was het nog zoeken, maar in Overijse gisteren draaide Pidcock de gaskraan volledig open van bij het begin. Hoewel, hij dook pas als laatste het veld in. “Mijn ketting kwam vast te zitten”, legde hij uit. “Ik had het in de opwarming ook al voor, misschien was het dezelfde fiets.” Het zorgde wel voor opwinding, want in een mum van tijd knokte Pidcock zich van de allerlaats­te naar de eerste plek, voorbij alles en iedereen. Daar had hij op de zware omloop in Overijse niet meer dan twee ronden voor nodig. “Zonder die slechte start was ik misschien dichter bij de overwinnin­g gekomen, maar Michael Vanthouren­hout maakte geen fouten.”

Risico’s schuwt hij niet

was glibberen en glijden in Overijse, maar Pidcock bouwde eigenlijk op geen enkel moment zekerheid in. Hij meed de remmen op de gladde stroken en gaf gas bij zodra het kon. Precies dat maakte dat hij snel voorin kwam te zitten, maar het kostte hem in volle finale ook de overwinnin­g doordat hij in de voorlaatst­e ronde onderuitgi­ng. “Een harde smak op de kasseien. Die ga ik na een nachtje slapen zeker nog voelen. Alleen was ik wel verbaasd dat ik snel weer recht was en toch nog kon terugknokk­en. Doorgaans blokkeer ik na zo’n val. De sluiting van mijn schoen lag er wel af. Mijn hiel flapperde maar wat losjes en dat maakte het natuurlijk een stuk lastiger om te lopen. ”

Hij trekt het niveau omhoog

Vanthouren­hout had geen keuze. Om te winnen moest hij een tandje bij zetten. “Toen Pidcock er vooraan bijkwam, ging het tempo omhoog”, legde de latere winnaar uit. “Ik heb twee tot drie ronden op mijn tanden moeten bijten om aan te klampen, maar ik rekende erop dat hij op het einde foutjes zou maken. Dat hij van de allerlaats­te positie heeft moeten terugknokk­en, heb ik pas na de wedstrijd vernomen. Straf, hè. Hij zit eigenlijk nog maar in zijn opbouwfase en tussen zaterdag en zondag was er al een serieus verschil. Volgende week zal het nog een stuk moeilijker worden om hem te kloppen, maar we gaan ons best doen.”

Zijn vormcurve gaat nog groeien

Zijn coach Kurt Bogaerts haalde vooraf aan dat Pidcock in aanloop naar het weekend nog maar één specifieke crosstrain­ing van een uur had afgewerkt. Dat weerlegde de Brit wel na de podiumcere­monie in Overijse. “Ik had twee uur getraind, hoor”, grijnsde hij. “En die cross in Merksplas was ook een uur, dus dat maakt drie uur. Ach, ik had één groot doel in het veldrijden en dat was wereldkamp­ioen worden. Dat heb ik bereikt en nu wil ik vooral plezier maken en zonder druk crossen. Dat is een andere mindset. In Merksplas was het niet ideaal voor mij, ik moest te vaak in- en weer uitklikken. Overijse lag me al beter, maar om Vanthouren­hout te kloppen, moet ik mijn skills nog wat bijwerken. Ach, ik blijf een beetje gefrustree­rd achter, maar het was een mooi eerste weekend, volgende week ben ik er weer twee keer bij (in Kortrijk en Hulst, red.) en dan zal mijn volledige programma ook bekend zijn. Het niveau was nu al heel hoog, dat verbaast me elk jaar weer en straks komen Wout en Mathieu er nog bij. Zij zullen vanaf hun eerste veldrit snoeihard gaan, zoals dat elk jaar het geval is.”

UITSLAG HEREN MERKSPLAS: 1. Laurens Sweeck (Bel) in 59’39”, 2. Lars van der Haar (Ned) 5”, 3. Michael Vanthouren­hout 40”, 4. Eli Iserbyt 53”, 5. Ryan Kamp (Ned) 1’10”

STAND SUPERPREST­IGE HEREN: 1. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads) 44 ptn., 2. Lars van der Haar (Ned) 41, 3. Eli Iserbyt 39, 4. Michael Vanthouren­hout 37, 5. Niels Vandeputte 27 UITSLAG DAMES MERKSPLAS: 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) in 44’28”, 2. Denise Betsema (Ned) 18”, 3. Inge van der Heijden (Ned) 26”, 4. Lucinda Brand (Ned) 33”, 5. Zoe Bäckstedt (GBr) 43”

STAND SUPERPREST­IGE DAMES: 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned/Alpecin-Deceuninck) 43 ptn.,

2. Denise Betsema (Ned) 43, 3. Inge van der Heijden (Ned) 40, 4. Aniek van Alphen (Ned) 31, 5. Marion Riberolle 28

UITSLAG HEREN OVERIJSE: 1. Michael Vanthouren­hout (Bel) in 1u05’42”, 2. Thomas Pidcock (GBr) 3”,

3. Lars van der Haar (Ned) 37”, 4. Laurens Sweeck 1’09”, 5. Joris Nieuwenhui­s (Ned) 1’30”

STAND WERELDBEKE­R HEREN: 1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) 185 ptn., 2. Laurens Sweeck 184, 3. Michael Vanthouren­hout 159, 4. Lars van der Haar (Ned) 140, 5. Niels Vandeputte 107

UITSLAG DAMES OVERIJSE: 1. Puck Pieterse (Ned) in 52’44”, 2. Fem van Empel (Ned) 1’03”, 3. Shirin van Anrooij (Ned) 1’36”, 4. Lucinda Brand (Ned) 1’51”, 5. Ceylin del C. Alvarado (Ned) 1’56”

STAND WERELDBEKE­R DAMES: 1. Fem van Empel (Ned/Pauwels Sauzen-Bingoal) 220 ptn., 2. Ceylin del C. Alvarado (Ned) 130, 3. Puck Pieterse (Ned) 125, 4. Denise Betsema (Ned) 120, 5. Inge van der Heijden (Ned) 110

 ?? FOTO BELGA ?? Pidcock verzorgde meteen de show in Overijse, tot jolijt van alle fans.
FOTO BELGA Pidcock verzorgde meteen de show in Overijse, tot jolijt van alle fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium