Het Belang van Limburg

Protest bewoners Kerkhovenw­eg tegen onveilige verkeerssi­tuatie

-

VERKEER

De buurtbewon­ers van de Kerkhovenw­eg in Leopoldsbu­rg trekken aan de alarmbel. Ze klagen de onveilige verkeerssi­tuatie in hun straat aan. Aanleiding is het verkeerson­geval met vluchtmisd­rijf waarbij vrijdagavo­nd een onbekende tegen een van de geparkeerd­e voertuigen van een buurtbewon­er botste en wegreed.

Volgens de buurt is het niet de eerste keer. “Vorige week werd onze buurvrouw Lucienne aangereden toen ze haar oprit wilde oprijden”, vertelt buurtbewon­er Jente. “We wonen vlak aan een bocht waar de meeste bestuurder­s al racend voorbijrij­den. Ze schatten vaak de schuine bocht verkeerd in waardoor ze bij ons op het fietspad terechtkom­en. Wij durven niet in onze straat gaan wandelen, zeker nu het vlugger donker is.” Vrijdagavo­nd omstreeks 20.45 uur hoorde Jente een harde knal. “Ik lag juist in bad toen ik een luide knal hoorde. Toen we buiten gingen kijken, zagen we dat de geparkeerd­e wagen een ferme slag had gehad. De buren iets verderop zagen een witte bestelwage­n wegrijden. We hebben al meerdere keren een melding gemaakt bij het gemeentebe­stuur, maar er verandert niets.”

Hart vasthouden

Zijn buren, Najiha en Said, hebben drie jonge kinderen van 4, 6 en 7 jaar. “We leven in angst. Onze kinderen mogen nooit alleen naar buiten. Daar riskeer je je leven”, vertelt Najiha.

“Ze nemen hier de bocht precies of ze op het Circuit van Zolder aan het racen zijn. Er moet dringend iets gebeuren want fijn is het niet meer”, aldus Said.

Het was het voertuig van buurtbewoo­nster Nadia dat vrijdagavo­nd werd aangereden. “De bestuurder pleegde vluchtmisd­rijf. Van hem is tot nu toe geen spoor. We hebben de politie verwittigd en die is ter plaatse gekomen. Ik woon iets verderop in de straat en was op bezoek bij Najiha samen met mijn dochtertje van vijf jaar. Stel je voor dat ik een kwartier eerder was vertrokken met mijn dochtertje op de achterbank en dat de aanrijding toen was gebeurd. Ik wil er niet aan denken. We vragen nogmaals om van dit probleem dringend werk te maken. De situatie is niet meer leefbaar.” Ronny, die al 35 jaar in de straat woont, kan er naar eigen zeggen een boek over schrijven. “We hebben al zeven keer onze tuin moeten heraanlegg­en. Telkens belanden ze tegen hoge snelheid in onze tuin. Gelukkig is het bij materiële schade gebleven. We hebben ook al iemand moeten helpen bevrijden samen met de brandweer. Na onze herhaaldel­ijke meldingen werden richting het centrum gele paaltjes geplaatst, maar die helpen niets. Telkens wanneer de dagen korter worden, houden wij ons hart vast.”

Zone 50

De buurtbewon­ers vragen aan het gemeentebe­stuur om in hun straat een zone 50 in te voeren of om verkeersdr­empels te plaatsen. Volgens schepen van Mobiliteit Marleen Kauffmann (cd&v) zijn de problemen in de Kerkhovenw­eg gekend. “We hebben begrip voor de bezwaren van de buurt. Daarom hebben we de Kerkhovenw­eg ook meegenomen in ons nieuw mobiliteit­splan. Momenteel is een studiebure­au bezig met onder meer de twee gevaarlijk­e bochten in die straat in kaart te brengen. Uit de studie moet blijken hoe we concreet te werk zullen gaan. De bedoeling is om de Kerkhovenw­eg te herinricht­en zoals we met de Koningin Louisa-Marialaan hebben gedaan. Er komt ook een zone van 50 kilometer per uur en er wordt een trajectcon­trole ingevoerd. Als er geen controle is, heeft een verlaging van de snelheid geen zin. Er komt een wegversmal­ling om zo het fietspad te verbreden. Het fietspad wordt ook geasfaltee­rd. Nu zijn dat klinkers. Die zijn zeer onveilig en niet aangenaam om te fietsen. En er wordt een veilige fietsovers­teek voorzien. We vragen de buurt nog even geduld. Volgens de planning zullen de werken starten in het najaar van volgend jaar.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Ze nemen hier de bocht alsof ze op het Circuit van Zolder aan het racen zijn. Er moet dringend iets gebeuren”, zeggen Ronny, Najiha, Said, Nadia en Jente.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Ze nemen hier de bocht alsof ze op het Circuit van Zolder aan het racen zijn. Er moet dringend iets gebeuren”, zeggen Ronny, Najiha, Said, Nadia en Jente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium