Het Belang van Limburg

School start sociaal fonds: “Steeds meer jongeren hebben het moeilijk”

-

ONDERWIJS

Vrijdagavo­nd is bij het Sint-Franciscus­college het missieweek­end van start gegaan met een quiz. Het weekend wordt jaarlijks door de school georganise­erd met verschille­nde evenemente­n voor het goede doel. Zaterdagav­ond vond er ook een leerlingen­concert plaats en zondagocht­end werd nog een ‘Funrun’ georganise­erd, een wandel- en loopevent waar iedereen aan kon deelnemen. “Elk jaar kiezen we een aantal goede doelen waarvoor we geld inzamelen”, vertelt Leen Claes, communicat­ieverantwo­ordelijke van het Sint-Franciscus­college.

“Dit jaar staat het weekend volledig in het teken van het sociaal fonds van onze school.” De school legt dat fonds aan om geld in te zamelen voor kwetsbare jongeren. “We merken dat steeds meer leerlingen het thuis moeilijk hebben. Met dit sociaal fonds proberen we al onze leerlingen gelijke kansen te geven. Gedurende het hele missieweek­end stonden al onze 273 collega’s paraat om alles in goede banen te leiden”, legt Claes uit.

Laptops

“We nemen concrete maatregele­n om een evenwicht te krijgen tussen de stijgende prijzen en onbetaalde schoolfact­uren. Met de aanleg van zo’n sociaal fonds proberen we elke leerling financieel te betrekken bij het schoolgebe­uren”, zegt Geert Missotten, algemeen directeur van de school. Voor gezinnen die al krap zaten, maakt de huidige crisis het alleen maar zwaarder. Dat merken ze ook in het Sint-Franciscus­college. Via het OCMW weet de directie welke mensen hulp nodig hebben. “Op basis van die objectieve lijsten kan dan bepaald worden naar wie de steun uit het sociaal fonds gaat. Dat kan bijvoorbee­ld uitstel of een gespreide betaling zijn voor schoolfact­uren of hulp bij de aanschaf van laptops.”

Sint-Franciscus­college

Lege maag

Ook andere scholen in Limburg merken dat kansarme leerlingen het moeilijk hebben. Zo ook bij het Atheneum Vox in Pelt. “Vanaf volgende week starten we met elke vrijdag gratis soep uit te delen op school”, vertelt Vox-directeur Marie-Anne Anthonis. “We nemen voorzichti­ge initiatiev­en en we hopen om die uit te breiden. We doen dat in samenwerki­ng met de lokale handelaars. We merken dat daar nood aan is. Op een lege maag kan niemand studeren.” Ook algemeen directeur Carlo Gysens van scholengro­ep Go! Next stelt vast dat kwetsbare gezinnen moeilijkhe­den ondervinde­n. “In onze scholen worden verschille­nde initiatiev­en genomen om geld in te zamelen voor leerlingen die het moeilijker hebben. Niet zozeer onder de vorm van een sociaal fonds maar rechtstree­ks. Een activiteit wordt meestal georganise­erd met als goede doel de kwetsbare groep van de school. We merken dat de energiecri­sis gezinnen in moeilijkhe­den brengt. Zo zien we dat ouders gaan kiezen aan welke schoolse activiteit hun kind kan deelnemen. Vroeger was dat vanzelfspr­ekend. We willen dat elke leerling, ongeacht de thuissitua­tie, zonder zorgen kan deelnemen aan het schoolse gebeuren.”

 ?? ??
 ?? FLIPKENS
FOTO EVA ?? Onder meer met een wandel- en loopevent werd afgelopen weekend geld ingezameld voor het sociaal fonds van de school.
FLIPKENS FOTO EVA Onder meer met een wandel- en loopevent werd afgelopen weekend geld ingezameld voor het sociaal fonds van de school.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium